HDZ i DP će dizati plaće ministrima. Oporba: Smiješno je da je to prioritet

Foto: Hina

Stvarni šef Domovinskog pokreta Mario Radić potvrdio je da su u pregovorima s HDZ-om posljednjih tjedana, između ostalog, tražili značajno povećanje plaće ministrima u novoj vladi. Dodao je da je i sam spreman ući u vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba.

Podsjetimo, danas je službeno potvrđeno da su DP i HDZ postigli dogovor o sastavljanju vlade. Šef HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je da će plaće ministrima rasti.

>> HDZ i DP dogovorili vladu

Ranije danas Radić je ovako govorio:

"Neka me strijeljaju i napadaju, ali provest ćemo odmah taj nepopularni potez kojeg se svi boje. Jednostavno, za ove plaće se ne mogu dobiti kvalitetni ljudi koji bi se ozbiljno prihvatili posla u ministarstvima."

Time je potvrdio informaciju da se u pregovorima s HDZ-om Domovinski pokret zalagao za veće plaće dužnosnika, i to ne samo ministara nego i premijera i državnih tajnika.

>> DP traži puno veće plaće ministara. "Neka me strijeljaju, ali provest ću to"

Radić: Nisam ušao u politiku zbog novca, imam dovoljno. Ali svim ostalim moraju rasti plaće

"Ja sam spreman raditi pro bono i odreći se plaće. Nisam ušao u politiku zbog novca, imam dovoljno. Ali svim ostalim moraju rasti plaće. Ne bi ni Dinamo bio tako dobar da kupuje igrače u Sesvetama i niželigašima. Dobrog igrača se mora platiti, tako se mora platiti i dužnosnika", rekao je Radić.

Vlada je prije godinu i pol već bila donijela zakonske izmjene kojima bi rasle plaće dužnosnicima, ali su na kraju od toga odustali bojeći se reakcije birača. Prema tom prijedlogu, plaće bi jednako rasle i saborskim zastupnicima i ministrima iako je odgovornost neusporedivo veća.

"Još radimo izračune za prijedlog. Ali po njemu će svakako manje rasti plaće saborskim zastupnicima nego dužnosnicima u vladi upravo zbog ogromne razlike u obimu posla i odgovornosti", kazao je danas Radić.

Selak Raspudić: Što od Radića možemo očekivati na poziciji ministra? Možda tek preplaćeni stand-up show?

Na njegove današnje izjave reagirali su hrvatski političari, koji su ga u većoj mjeri prozvali. Među njima je i donedavna članica Mosta, a sada nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić. Osvrnula se i na njegov rad u saboru, gdje je u tri mjeseca imao samo jedan govor i nijednu drugu aktivnost.

"Koliko Mario Radić shvaća ozbiljno posao državnih dužnosnika i koliko je odgovoran prema hrvatskim građanima najbolje pokazuje vlastitim primjerom, gdje je u tromjesečnom saborskom radu održao samo jedan jedini govor. Bilo bi stoga zanimljivo čuti koliko on smatra da bi takve poput njega trebalo platiti da uduplaju svoj posao i održe čak dva govora u jednom zasjedanju.

Posao zakonodavca, baš kao i bilo kojeg državnog dužnosnika, iznimno je odgovoran i trebaju ga obavljati najkvalitetniji pojedinci. Međutim, apsurdno je slušati da o tome docira čovjek koji posao saborskog zastupnika, sudeći prema onome što je u svom mandatu ponudio, očito shvaća tek kao protokolarni vic. Što od njega onda možemo očekivati na poziciji ministra? Možda tek preplaćeni stand-up show?" kazala je Indexu Marija Selak Raspudić.

Orešković: Ne smijemo upasti u tu zamku. Riječ je o destruktivnom i toksičnom procesu daljnjeg urušavanja demokratskih vrijednosti i porobljavanja države

Dalija Orešković bila je podosta oštrija kazavši da Domovinski pokret smatra "grobarima hrvatske sadašnjosti i budućnosti".

"Domovinski pokret smatram grobarima hrvatske sadašnjosti i budućnosti. Komentiranjem najave o prijedlogu većih plaća ministara stvara se privid, normalizira se njihova uloga i pozicija u političkom prostoru. Ne smijemo upasti u tu zamku. Riječ je o destruktivnom i toksičnom procesu daljnjeg urušavanja demokratskih vrijednosti i porobljavanja države za privatni interes pojedinaca i grupacija opasnih namjera", kazala nam je Orešković.

Grmoja: Veće plaće političara nisu garancija za smanjenje sklonosti korupciji

Mostov Nikola Grmoja smatra da veće plaće političara nisu garancija za smanjenje sklonosti korupciji i da su za to najbolji primjer brojni direktori javnih i državnih tvrtki koji su s plaćama od 10 tisuća eura bili upleteni u korupcijske skandale.

"Zato Most predlaže osnivanje Ureda za istraživanje porijekla imovine pri Poreznoj upravi, koji bi se bavio nesrazmjerom imovine i primanja političara, javnih dužnosnika i direktora u javnom sektoru. Konzervativne procjene s EU razine pokazuju da Hrvatska godišnje zbog korupcije gubi oko 10 milijardi eura, tako da, kada bismo se odlučno obračunali s korupcijom, bilo bi novca za rast plaća svih građana, pa bi tad i oni sami bili skloniji ideji povećanja plaća ministrima, državnim tajnicima i premijeru", rekao nam je Grmoja.

Kekin: Interesantno je da je Radić pričao o dizanju plaća ministrima, a tada još nisu bili potvrdili konačan dogovor s HDZ-om

Ivana Kekin iz Možemo rekla je da oni jesu za podizanje plaća ministrima, no da joj je zanimljivo što je Radić spominjao dizanje ministarskih plaća dok još službeno nisu bili objavili dogovor s HDZ-om. Smatra da hrvatski narod trenutno treba informirati o drugim stvarima, poput regulacije cijena.

"Prije nekih godinu dana je bila inicijativa od Plenkovića da se podignu saborske plaće. Mi smo tada rekli, a smatramo i sada, da treba podići, i to prije svega dužnosnicima koji su na izvršnim funkcijama, što ministri i jesu, jer se radi o vrlo odgovornim i teškim radnim mjestima, za koja je kada su plaće ovako niske, teško dobiti kvalitetan kadar.

Plenković je u međuvremenu od te inicijative odustao, ne znamo zašto. Međutim, simptomatično je da Mario Radić, kao stvarni šef Domovinskog pokreta, i prije nego što je jasno da je dogovorena nova većina za slaganje vlade, povećanje plaća ministrima najavljuje kao prvi korak.

Ja bih radije da prokomentira ono što se priča u javnosti, da Domovinski pokret zanimaju ministarstva energetike i poljoprivrede, što će biti s cijenama struje i hrane kada Domovinski pokret dođe u vladu. Smatram da je to nešto što bi više trebalo zanimati građane nego dizanje plaća ministrima", kazala nam je Ivana Kekin.

Marijana Puljak: Prosječan HDZ-ov ministar nigdje ne može zaraditi tako veliku plaću osim kroz stranačko laktarenje

Komentar je Indexu dala i Marijana Puljak.

"Prosječan HDZ-ov ministar nigdje ne može zaraditi tako veliku plaću osim kroz stranačko laktarenje i političku trgovinu koja nam se upravo događa pred očima. Međutim, kada bi Hrvatska postala zemlja koja privlači kvalitetne ljude koji mogu napraviti pomak prema naprijed, trenutna ministarska plaća bila bi premala za takve ljude. HDZ-ovo i DP-ovo dizanje ministarskih plaća nije poziv kvalitetnim i poštenim ljudima da se uključe u rješavanje problema države, već osiguravanje prihoda političkim trgovcima koji tu plaću nikad nigdje ne bi vidjeli", kazala nam je Marijana Puljak. 

Grbin: Smiješno mi je da je Radiću prioritet dizanje plaća ministrima

"Činjenica je da je petljanjima po sustavu HDZ napravio cirkus i da u brojnim situacijama imamo državne tajnike s manjim plaćama od onih koji su im podčinjeni ili vode ustanove, trgovačka društva u njihovom resoru te da je ravnotežu potrebno uspostaviti. Ali da je to baš prioritet, to mi je u najmanju ruku smiješno", kazao nam je Grbin. 

Pročitajte više