Egipćani u svibnju biraju novog predsjednika

Foto: Guliver Image / Getty Images

PREDSJEDNIČKI izbori u Egiptu održat će se 26. i 27. svibnja, priopćilo je povjerenstvo zaduženo za organiziranje izbora, gotovo devet mjeseci otkako je vojska smijenila i uhitila islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

Abdel Fatah al-Sisi, prvi čovjek Egipta, glavni zapovjednik moćne vojske u vrijeme kada je ona 3. srpnja svrgnula Mursija, najavio je prošlog tjedna svoju kandidaturu a stručnjaci mu predviđaju laku pobjedu.

Maršal Sisi, koji je u srijedu podnio ostavku na dužnosti glavnog vojnog zapovjednika, potpredsjednika vlade i ministra obrane kako bi se mogao kandidirati, veoma je popularan otkako je poveo krvavi progon protiv pristaša Mursija, napose njegova Muslimanskog bratstva. Sisi će morati u drugi krug 16. i 17. lipnja ako odmah ne osvoji apsolutnu većinu.

Zasad mu je jedini protukandidat čelnik oporbene ljevice Hamdin Sabahi, koji ima male izglede da osvoji veći broj glasova, misle analitičari.

Od 3. srpnja policija i vojska su ubile više od 1.400 Mursijevih pristaša, među kojima više od 700 samo na dan 14. kolovoza, a gotovo 15.000 je uhićeno, među kojima gotovo svi čelnici Muslimanskog bratstva kojima, kao i Mursiju, prijeti smrtna kazna na sudovima na kojima im se trenutačno sudi.

Pročitajte više