Ekstremisti iz zasjede ubili 11 alžirskih vojnika

Screenshot: Google Maps

ISLAMSKI militanti u nedjelju su u napadu iz zasjede ubili najmanje 11 alžirskih vojnika koji su u planinskom dijelu zemlje, istočno od glavnoga grada Alžira obavljali rutinsku patrolu, objavili su sigurnosni izvori.

Riječ je o jednom od napada s najviše poginulih vojnika u posljednjih nekoliko godina. Pritom je ranjeno 11 vojnika.

Vojnici su u regiji Tizi Uzu, oko 120 km istočno od Alžira bili u ophodnji tražeći ekstremiste. Ondje su ih napali pripadnici sjevernoafričkog ogranka al Qaede, koji djeluju pod nazivom al Qaeda u islamskom Magrebu (AQIM), rekli su neimenovani izvori za Reuters.

Napad je uslijedio samo nekoliko dana nakon reizbora predsjednika Abdelaziza Bouteflike (77) za predsjednika države četvrti put zaredom.

Nakon završetka sukoba s naoružanim islamistima devedesetih, napadi u Alžiru puno su rjeđi. Unatoč tomu alžirski dužnosnici strahuju od potencijalnog prijelaza u Alžir iz susjedne Libije boraca povezanih s al Qaedom koji su utočište potražili u udaljenim pustinjama na njezinu jugu.

Uporište boraca AQIM-a je u južnome Alžiru, no u posljednjih nekoliko mjeseci vojska je ubila nekoliko ekstremista u sjeveroistočnom planinskom dijelu zemlje, a sigurnosni izvori tvrde da je kod nekih pronađeno oružje podrijetlom iz Libije.

Pročitajte više