"Električne ceste": Engleska testira bežično punjenje automobila u vožnji

Foto: oregondot/Flickr

AGENCIJA engleske vlade Hihways England planira testiranje tehnologije za bežični prijenos energije i punjenje električnih automobila u vožnji na cestama i autoputovima.

Studija izvodljivosti je već izrađena i u tijeku je natječaj za izvedbu radova na testnom poligonu čija je lokacija još uvijek nepoznata.

Vijest stiže nakon što je sličan projekt prošle godine iskušan u "gradu budućnosti" Milton Keynesu u kojem se testiraju i autonomna vozila.

"Ono čemu smo se predali je da do 2016. ili 2017. napravimo testove izvan javnih prometnica," rekao je Stuart Thompson, glasnogovornik Highways Englanda, za BBC. "Sve je to u ranoj fazi. Gdje će se točno provesti pokusi tek treba biti odlučeno".

Agencija namjerava eksperimentirati oko 18 mjeseci prije odluke o primjeni tehnologije na javnim cestama. "Potencijal za punjenje vozila s niskom emisijom dok se kreću nudi uzbuđujuće mogućnosti," kaže ministar prometa Andrew Jones.

Zgodno, ali ne i nužno

Projekt nije bez kritika, pa direktor Centra za električna vozila u Poslovnoj školi Cardiff kaže da punjenje automobila u vožnji nije nužno potrebno.

"Ima smisla to iskušati, i tehnologija očito radi," kaže doktor Paul Nieuwenhuis. "Meni to zvuči vrlo ambiciozno. Troškovi će biti najveće pitanje i ja nisam potpuno uvjeren u isplativost. Tehnologija baterija se usavršava, ako pogledate što je Tesla postigao u posljednjim godina, oni svojim baterijama stalno dodaju više kilometraže, ugrubo svakih šest mjeseci. Stoga nije jasno postoji li potreba za ovim".

Čak i ako se plan Highways Englanda pokaže neisplativ, agencija se obvezala da će dugoročno instalirati standardne punioce za električna vozila na svakih 32.1 kilometara cestovne mreže.

Tehnologija bežičnog prijenosa energije, koja se temelji na magnetskim poljima, već je iskušana u južnokorejskom gradu Gumi gdje se električni autobusi pune na dionici dugačkoj 12 kilometara.

Pročitajte više