Emil Tedeschi za The Economist: U Hrvatskoj je izbjegavanje poreza nacionalni sport



"PETSTO smo godina sanjali hrvatsku državu. Sada kada je imamo, Hrvati traže osiguranje, zaposlenje, obrazovanje, zdravstveno osiguranje... Ali i usprkos tome, nacionalni sport je izbjegavanje poreza", kazao je Emil Tedeschi novinaru britanskog The Economista.

Ove teme se Tedeschi dotakao komentirajući činjenicu da je i sam nedavno pozvan u Poreznu upravu, čije je istražitelje zanimalo porijeklo njegovog novca. Tedeschi tvrdi da ništa ne krije, da je njegovo poslovanje sasvim čisto.

U uglednom časopisu Tedeschi, odnosno njegova Atlantic grupa, predstavljen je kao "svijetla točka hrvatskog gospodarstva". S novinarom The Economista Tedeschi je razgovarao tijekom nedavnog posjeta Londonu, gdje je bio na summitu EBRD-a zajedno sa Slavkom Linićem i Radimirom Čačićem.

"Nije dobro da je država najveći poslodavac"

Za Vladu koje su Linić i Čačić članovi Tedeschi je imao samo pohvale. Uvjeren je da je vlada Zorana Milanovića na pravom putu, da će raščistiti nabujali javni sektor i obračunati se s birokracijom koja guši poduzetništvo.

"Nije dobro da nam je država najveći poslodavac, kroz vlasništvo u firmama koje nemaju stratešku važnost", kazao je Tedeschi.

Balkanu se ne može dogoditi "grčki scenarij"

Iako hrvatska gospodarska slika trenutno ne izgleda obećavajuće, Tedeschi ne strahuje od "grčkog scenarija", kojeg neki predviđaju. Štoviše, uvjeren je da se tako nešto na Balkanu vjerojatno neće dogoditi.

"Ova se regija, za razliku od Grčke, ne oslanja toliko na sredstva iz inozemstva", kaže Tedeschi. No, zato ga brine Mađarska, koja je Hrvatskoj puno bliže, a koja također ima ekonomskih poteškoća.

Pročitajte više