Erste: BDP Srbije porast će 1,8 posto, zahvaljujući snažnom izvozu

 Foto: Arhiva

ERSTE GRUPA, objavila je danas da je povećala procjenu rasta bruto domaćeg prozvoda (BDP) Srbije u ovoj godini na 1,8 posto.

Analitičari te bankarske grupacije su početkom godine, procijenili da će porast BDP-a Srbije u 2013. godini biti pola posto, a u travnju je tu procjenu povećala na 1,5 posto.
 
U izvještaju o makro perspektivi Srbije, navodi se da je ta nova korekcija povećanja data na osnovu solidnih podataka za prvi kvartal, uz napomenu da je srpsko gospodarstvo snažno ušlo u 2013. godinu, jer se BDP u prvom kvartalu vratio u pozitivnu zonu, sa rastom od 2,1 posto na međugodišnjoj razini.
 
"U prvom kvartalu BDP je zabilježio snažan porast uglavnom potpomognut izvozom, dok je domaća potražnja i dalje slaba. Slična situacija je i u idućim kvartalima, pri čemu automobilski sektor i solidni rezultati poljoprivredne sezone, omogućavaju rast BDP-a od skoro dva posto u 2013. godini", navodi Erste grupa.
 
Ocjenjuje se da se oporavak nastavlja zahvaljujući dobrim izvoznim rezultatima, što potpomaže i trendove bilance tekućih transakcija, uz znatno smanjenje deficita u 2013. godini.
 
Erste grupa predviđa da će u drugoj polovini 2013. godine inflacijski pritisci i dalje opadati, ostavljajući prostora za dodatna smanjenja stope Narodne banke Srbije (NBS).
 
Uz napomenu da je inflacijski pritisak počeo slabiti, pri čemu se predviđa da se do kraja 2013. godine ukupna inflacija vrati u ciljni koridor NBS-a, predviđa se da će NBS od drugog kvartala i dalje biti naklonjena smanjenju kamatne stope, gdje bi dinamika smanjenja uglavnom bila određena perspektivom deviznog tečaja.
 
Kako se navodi u izvještaju, u području financiranja, i dalje je slab tempo stranih direktnih investicija (SDI), pa Erste grupa procjenjuje da financiranje i dalje presudno ovisi od sposobnosti države da emitira dug.
 
"Fiskalno klizanje i nepostojanje dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i dalje su ključni rizici za poslove financiranja, eksternu stabilnost, pa stoga i za perspektivu monetarne politike",navela je Erste grupa u najnovijim procjenama makro perspektive Srbije.
 
 

Pročitajte više