Estonski premijer Andrus Ansip podnijet će ostavku 4. ožujka

Foto: Guliver Image / Getty Images

ESTONSKI premijer Andrus Ansip (57) najavio je u govoru povodom Dana neovisnosti u Ukrajini koji se slavi u ponedjeljak da će podnijeti ostavku 4. ožujka.

"Rekao sam prije dvije godine da će ova vlada biti zadnja koju ću voditi", izjavio je Ansip u govoru održanom u nedjelju navečer.

"Odluka koju sam donio prije dvije godine počiva na mojem uvjerenju da postoji razumno vrijeme za sve u životu, da sve ima svoj početak i svoj kraj. Ova odluka nije donesena pod ničijim pritiskom", dodao je on.

Po mišljenju analitičara, ostavka je motivirana padom popularnosti njegove koalicije te njegovom željom da postane europski povjerenik.

Sastavljena od Ansipove Stranke reforme i Stranke Pro Patria Respublica Union, koalicija raspolaže s 55 glasova na ukupno 101 zastupnika u estonskom parlamentu.

Po najnovijem ispitivanju javnog mnijenja instituta EMOR, oporbene stranke - Stranka centra i Socijaldemokrati - dobile bi 27 i 26 posto glasova, dok bi Stranka reforme dobila 21 a njezin saveznik Pro Patria 19 posto glasova.

Ansipova Stranka reforme objavila je u petak da će u slučaju da Ansip podnese ostavku, za mjesto premijera kandidirati sadašnjeg potpredsjednika Europske komisije i povjerenika za promet Sima Kallasa.

Pročitajte više