Estonski premijer podnio ostavku

Foto: Guliver image/Getty images

ESTONSKI premijer Andrus Ansip u utorak je podnio ostavku, u planiranom potezu kojim namjerava utrti put svom nasljedniku za pobjedu na općim izborima sljedeće godine.

"Rekao sam prije dvije godine da će ova vlada biti zadnja koju ću voditi. Odluka koju sam donio prije dvije godine počiva na mojem uvjerenju da postoji razumno vrijeme za sve u životu, da sve ima svoj početak i svoj kraj. Ova odluka nije donesena pod ničijim pritiskom", izjavio je Ansip.

Ansipova Stranka reforme objavila je da će u slučaju da Ansip podnese ostavku, za mjesto premijera kandidirati sadašnjeg potpredsjednika Europske komisije i povjerenika za promet Sima Kallasa.

Estonski predsjednik Toomas Hendirk Ilves ima 14 dana da formalno nominira mandatara nove vlade.


Ansip je estonski premijer bio devet godina, najviše u povijesti neovisne Estonije. Zemlja je pod njegovim vodstvom uz stroge mjere štednje izašla iz katastrofalne gospodarske krize i pada BDP-a od čak 14 posto. Unatoč oštrim rezovima, njegovu su hrabrost nagradili i birači pa je 2011. Reformska stranka na izborima obranila vlast.

Ansip, međutim, u zadnje vrijeme loši stoji u anketama zbog nekoliko stranačkih korupcijskih skandala i zamora birača njegovom dugogodišnjom vladavinom. Oporbeni lijevi centar dobiva na popularnost pa je Ansip odlučio prepustiti svoje mjesto Kallasu kako bi vratio povjerenje birača i eventualno odnio pobjedu na izborima sljedeće godine.

Ključna razlika u politici vladajućih i oporbe odnosi se na pitanje jedinstvenog poreza na dohodak po stopi od 21 posto. Oporba želi uvođenje progresivnog poreza, odnosno da oni koji zarađuju više imaju i više stope poreza, kao što je u većini zapadnih zemalja.

Pročitajte više