Eurofobna britanska stranka UKIP nastavlja jačati

Foto: Hina

EUROFOBNA britanska stranka UKIP, koja je prije mjesec dana dobila svog prvog zastupnika u donjem domu britanskog parlamenta, nada se da će u četvrtak osigurati i drugo zastupničko mjesto na djelomičnim izborima u okrugu južno od Londona i tako se bolje pozicionirati na političkoj sceni šest mjeseci do parlamentarnih izbora.

Marck Reckless (43), u rujnu je napustio konzervativnu stranku Davida Camerona i pridružio se Stranci neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) čime je izazvao nove izbore koje bi, prema anketama, trebao dobiti.

Uspije li pobijediti u okrugu koji nije osobito sklon eurofobnoj politici, bit će to pobjeda drugog prebjega iz Cameronove stranke, nakon Douglasa Carswella, također bivšeg konzervativca koji je sada u parlamentu zastupnik UKIP-a.

"Ako možemo pobijediti ovdje, možemo pobijediti svuda", rekao je Reckless o okrugu Rochester i Strood.

Njegova pobjeda potvrdila bi konačan proboj eurofobne stranke Nigela Faragea i postala novi izvor zabrinutosti za premijera Davida Camerona niti šest mjeseci do parlamentarnih izbora.

Da bi to spriječili torijevci (konzervativci) su lobirali upozoravajući birače da će cijena njihovih kuća pasti u slučaju pobjede UKIP-a. Sam premijer Cameron pet je puta posjetio okrug u pokušaju da promijeni raspoloženje birača i upozorio ih da će "glasom za UKIP samo pomoći Edu Milibandu (čelniku oporbenih laburista) da uđe u Downing Street (sjedište vlade)".

Dan uoči izbora Nigel Farage je morao intervenirati jer je njegov kandidat dao naslutiti da bi Europljani s istoka morali napustiti Veliku Britaniju u slučaju izlaska Velike Britanije iz Europske unije. "To ne dolazi u obzir", rekao je Nigel Farage.

Te riječi njegova kandidata konkurencija je "izvadila iz konteksta" i eksploatirala kako bi spriječila pobjedu UKIP-a, rekao je.

Pročitajte više