Europa još uvijek čeka hrvatski odgovor i Josipa Perkovića!

Foto:  ipres.hr

EUROPSKA KOMISIJA i dalje čeka službeni odgovor na pismo u kojem je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding od hrvatskih vlasti zatražila jasnu političku posvećenost i vremenski okvir u kojem će promijeniti tzv. Lex Perković kako bi mogli ispuniti europski uhidbeni nalog. 
 
Vijest kako i dalje nema odgovara na jedno od gorućih pitanja s obzirom da se Hrvatskoj prijeti će nam se  ukinuti pristup fondovima ako ne izmjene zakon o uhidbenom nalogu, potvrdila je Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice Reding u razgovoru za Al Jazeeru. Rok za odgovor istječe sutra - 23. kolovoza.
 
Ukoliko odgovor ne stigne na vrijeme Komisija će preispitati sve opcije koje su joj na raspolaganju i to prije svega odredbu koja omogućuje poduzimanje odgovarajućih mjera ukoliko dođe do problema u implementaciji zakona na području pravosuđa i unutarnjih poslova. 
 
"Lopta je sada u dvorištu Hrvatske i nakon što povuku potez odlučit ćemo koje korake dalje poduzeti“, potvrdila je  Andreeva za Al Jazeeru. Uz mjere koje su Komisiji na raspolaganju, postoji i opasnost da pojedine članice EU postave pitanje neprimjenjivanja europskog zakonodavstva te vjerojatno i blokiraju hrvatski pristup Schengen zoni, javlja isti izvor. 
 
Podsjetimo kako Hrvatska zbog "kontroverznog zakona" odbija izručiti Josipa Perkovića i još 20 osoba koje su tražene u zemljama Europske unije, pa tako i u Njemačkoj. Na vrhu liste je Perković, bivši hrvatski šef tajne službe za kojim je njemački vrhovni državni odvjetnik raspisao međunarodni uhidbeni nalog. 
 
Perković je optužen da je 1983. godine dao nalog za ubojstvo jednog disidenta u Bavarskoj. Njemačko državno odvjetništvo je za Perkovićevo uhićenje raspisalo nagradu u visini od 12.000 eura.

Pročitajte više