Europska komisija: Strožom kontrolom protiv bankarskih manipulacija kamatama

Foto: europa.eu

EUROPSKA KOMISIJA je otkrila planove za formiranje ključnih međubankarskih kamatnih stopa, koje se koriste u cijelom svijetu, nakon skandala oko njihovog namještanja.

"Današnji prijedlozi osigurat će po prvi put da sve banke koje sudjeluju u formiranju stopa budu autorizirane i pod nadzorm, uz povećanje transparentnosti i sprječavanje sukoba interesa", izjavio je europski povjerenik za financijska tržišta Michel Barnier.
 
Mjere se ne odnose samo na Londonsku međubankarsku kamatnu stopu (Libor), koja je najteže pogođena skandalom, već i na niz drugih stopa koje se koriste na tržištima sirovina, energenata i derivata. Plan podrazumijeva mjere središnje supervizije nad sustavom, kojeg su dosad mahom vodile i kontrolirale same banke.
 
Najčešće korištene stope, Libor i njegov ekvivalent iz eurozone, Euribor, bit će stavljene pod zajednički nadzor nacionalnih organa i Europske uprave za vrijednosnice i tržišta (ESMA).
 
"Međubankarske stope nalaze se u srcu financijskog sustava: one su ključne za tržišta, baš kao i hipoteke i ušteđevina milijuna naših građana, a do sada su mahom bile nedovoljno regulirane i bez nadzora", rekao je Barnier.
 
Libor se obračunava svakog dana, na temelju procjena banaka o njihovim troškovima zaduživanja na međubankarskom tržištu. Stopa utječe na cijene ugovora vrijednih preko 300 milijardi dolara diljem svijeta.
 
Libor se našao u središtu skandala prošle godine, kada je otkriveno da su velike banke, uključujući Barclays, Royal Bank of Scotland i UBS, sudjelovale u namještanju stope u svoju korist, pogotovo u razdoblju tijekom i nakon globalne financijske krize iz 2008. godine. 
 

Pročitajte više