Europska komisija dala zeleno svjetlo za prodaju Brodosplita DIV-u: Ugovor o privatizaciji do kraja mjeseca?

Foto: Index

EUROPSKA je komisija na prijepodnevnom sastanku odobrila novi plan za splitsko brodogradilište Brodosplit te time dala zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora o privatizaciji, o čemu je izvijestio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Nakon odobravanja ugovora za Brodosplit Hrvatska je djelomično riješila pitanje restrukturiranja brodogradnje, jednu od 10 zadaća prije ulaska u Europsku uniju. Potpisivanje Ugovora sa samoborskom tvrtkom DIV o preuzimanju Brodosplita očekuje se 28. veljače.

Ugovor o privatizaciji Brodosplita predviđa da se obveze države produlje s tri na pet godina, a ukupni trošak države se povećava s 1,263 milijarde kuna na 1,5 milijardi. Za ovu godinu predviđeni trošak iznosi 480 milijuna. Kompenzacijske mjere su se morale povećati kako bi se pokrili gubici nastali tijekom privatizacijskog procesa za koje ne može biti kriv kupac, nego država jer nije dovoljno brzo privatizirala to brodogradilište, objasnio je ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak tijekom nedavna posjeta Bruxellesu.

Hrvatska mora riješiti još pitanje Brodotrogira, na analizi u Bruxellesu još uvijek je ugovor s Dankom Končarom. "Ugovor je parafiran ali ide na čitanje u Europsku komisiju. Vjerujem da će biti potpisan u ožujku, a do 1. srpnja trebao bi biti zadnji korak, rješenje za Treći maj", izjavio je nedavno ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Podsjetimo, Vlada je na sjednici prošli tjedan primila na znanje obvezujuću ponudu Uljanika za 3. Maj. Pulsko brodogradilište za riječki škver nudi jednu kunu i 75 milijuna kuna jamstava

Vrdoljak zadovoljan odlukom Europske komisije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak zadovoljan je odlukom Europske komisije. "Još jedna potvrda da radimo ozbiljan posao i da je Europska komisija jedna ozbiljna institucija, koja traži zajedničko i najbolje rješenje za hrvatsku brodogradnju. Potvrdili su to danas. Mi smo u Vladinoj proceduri da potvrdimo ugovor i kako smo obećali 28. ćemo potpisati ugovor s kupcem" rekao je Vrdoljak.

Pročitajte više