Europska sveučilišta upozoravaju na TTIP: Komercijalni interesi ne smiju ugroziti obrazovanje

Foto: Facebook/Ilustracija

VIJEĆE europskog udruženja sveučilišta (EUA) jednoglasno je usvojilo izjavu o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (TTIP) i Sporazumu o trgovini uslugama (TiSA). Deklaracija je usvojena 30. siječnja na konferenciji nacionalnih rektora u Bruxellesu i upozorava da TTIP i TiSa "bacaju sumnju na mogućnost nacionalnih i regionalnih vlasti da odlučuju o prirodi provizija za visoko školstvo".

Vijeće stoga poziva EU i Europsku komisiju da javnost uvjeri da će javno školstvo biti zaštićeno od komercijalizacije.

U izjavi EUA između ostalog piše da je visoko školstvo javna odgovornost kojoj pristup moraju imati svi građani, a ne roba kojom upravljaju komercijalni interesi. TTIP i TiSA stvaraju nesigurnost oko mogućnosti zemalja članica da odlučuju o prirodi svojih sustava visokog obrazovanja jer ograničavaju zakonske okvire i zahtijevaju liberalizaciju.

EUA ocjenjuje da nacionalnim smjernicama o visokom obrazovanju prijeti Mehanizam za razrješavanje sporova s investitorima (ISDS) koji korporacijama omogućuju da tuže nacionalne vlasti ukoliko njihovi zakoni sprječavaju generiranje profita.

Poput većine europskih zastupnika i dobrog dijela javnosti rektori smatraju da tajnovitost pregovora sprječava razumijevanje posljedica koje TTIP donosi ne samo za učenje i naučavanje već i za prikupljanje podataka, istraživanja i razvoj, intelektualna prava i trgovinu.

Glavna tajnica EUA Lesley Wilson je nakon konferencije rekla da: "Visoko obrazovanje predstavlja javnu odgovornost koja podržava društvenu povezanost i odgovara na rastuće potrebe europskog tržišta rada. To nije roba podložna komercijalnim interesima čija je svrha profit, niti bi trebala biti subjekt međunarodnih trgovinskih režima."

Pročitajte više