Evo kako je izgledala A1 danas popodne; Snijeg zameo Liku i Gorski kotar, tisuće bez struje

Foto: Čitatelji (Andreja, Marko, Tomislav, Saša Lapčić, Mirko Hanžeković), Screenshot: HAK

SNJEŽNO nevrijeme pogodilo je u petak gorski i zapadni dio Hrvatske, a u Lici i Gorskom kotaru stanje je dodatno otežavao jak vjetar koji je nosio snijeg i stvarao metarske nanose zbog čega je bilo teško čistiti prometnice, željeznički promet od Ogulina prema Rijeci i Splitu još je u prekidu, više od 7,5 tisuća ljudi u gorskim krajevima ostalo je bez struje, dio Zagreba bez grijanja i tople vode, no radnici HEP-a uspjeli su otkloniti kvar na toplani, a normalizirali su i opskrbu električnom energijom za veći broj korisnika.

> Ukoliko imate fotografije snijega iz vašega grada koje biste htjeli podijeliti s nama, slobodno nam ih pošaljite na foto@index.hr!


Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti su zatvorene. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca ni prema Dalmaciji, pa već satima stoje na parkiralištima.

I dalje su za sav željeznički promet zatvorene pruga od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu, zbog iznimno velikih nanosa snijega koji je napadao u Lici i Gorskom kotaru. Pruga između Zagreba i Ogulina je otvorena za promet, ali promet teče otežano.

Od sredine dana smirivanje vremena

Dobra je vijest da će u subotu, od sredine dana, u većini krajeva oborine prestati i da će vjetar u unutrašnjosti oslabljeti. Na sjevernom i srednjem Jadranu puhat će umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, na krajnjem jugu jugo. Jutarnja temperatura bit će između -6 i -1, na Jadranu od 1 do 7. Poslijepodnevna između -4 i 0, na Jadranu od 4 na sjeveru do 12 na jugu. Navečer će još zahladnjeti. Nakon razvedravanja, u unutrašnjosti će jutra biti vrlo hladna, danju se očekuju sunčana razdoblja, ali će početkom sljedećeg tjedna postojati vjerojatnost kratkotrajnih oborina, uglavnom pljuskova snijega.

Zavižan u podne: Snijega 130 cm, vjetar 122,4 km/h

Na Zavižanu je u podne bilo minus deset stupnjeva Celzijevih, što za zimu na Sjevernom Velebitu i nije neka hladnoća, ali iskusni Ante Vukušić, zameteni meteorološki motritelj, kaže da pamti malo takvih mećava, kakva je bila rano jutros. Visina snijega je metar i trideset. "Ne treba vijest napuhavati, jer vjetar i sam previše napuhuje: jutros između četiri i pet sati puhao je srednjom brzinom od 34 metra u sekundi", kaže Vukušić, posebno napominjući da se ne radi o udarima vjetra nego višesatnoj srednjoj brzini.


"Kuća se zaista tresla, vidljivost je bila deset metara, a mećava je bila kakva se rijetko viđa. Evo, sada u podne brzina vjetra se prepolovila na 17 metara u sekundi, što znači da jako puše, ali je u smirivanju, jer tlak zraka raste", rekao je i dodao detalje o vremenskim prilikama na Zavižanu u podne: magla, slab snijeg, vidljivost 20 metara. Za bistrog zraka, kaže, vidi planine u Italiji, a sada ne vidi ni svoju trafostanicu.

Struju on i supruga nemaju od prošlog petka, to jest imaju onu proizvedenu vlastitim agregatom. Tada su bili na Zavižanu i posljednji izletnici, kao i djelatnici Elektrolike, koji su našli kvar na dalekovodu, ali ga nisu uspjeli popraviti.

Sada se na Zavižanu ne može obaviti ni smjena, jer je nemoguće doći ni sanjkama ni pješke, ali Vukušići se ne žale, jer dok ima nafte, ima i struje. Jedino što Ante mora uvijek u zakazano vrijeme izaći van i očitati meteorološke instrumente.

"Automatici još ne vjerujemo, vjetar uz kameru ni približno ne očitava točnu brzinu jer su senzori okovani injem, ali stari anemometar radi", kaže Vukušić koji se smjeni ni izletnicima ne nada cijelog vikenda, a onda bi se sve trebalo vratiti u zimsku velebitsku normalu.

Stanje diljem zemlje pratite na Indexu

20:05 Od 18,30 otvorena je dionica DC1 Grabovac-Udbina-Gračac-Knin, ali su na snazi zimski uvjeti pa je promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za sva ostala vozila obavezna je zimska oprema.  Zbog prometne nezgode na autocesti A3 Bregana-Lipovac, kod čvora Rakitje, u smjeru čvora Jankomir vozi se otežano i usporeno. Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice otvorena je za samo za osobna vozila.

20:00 Snijeg u Međimurskoj županiji pada od jutra, a do večeri ga je napadalo oko 25 centimetara pa promet teče otežano. Čakovečki Centar 112 izvijestio je kako promet na svim cestama u županiji teče otežano i sporo. Na brdovitom dijelu Međimurja na nekim su dionicama lokalnih cesta zapusi visoki do metra, ali ralice sve ceste održavaju prohodnima.


Ceste se čiste po prioritetu, a od 17 sati za kamione i tegljače s prikolicom otvoren je granični prijelaz Goričan prema Mađarskoj. Za tu skupinu vozila i dalje su zatvoreni granični prijelazi sa Slovenijom - Mursko Središće i Trnovec.

U željezničkom i autobusnom prometu nema većih kašnjenja, a opskrba plinom i električnom energijom je uredna. Na području međumurske Policijske uprave dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je osobni automobil skliznuo s ceste i prevrnuo se na krov, ali nitko nije ozlijeđen.

Voditelj zimske službe Županijske uprave cesta Stjepan Marčec rekao je kako su od sinoć sve raspoložive snage na terenu. Trenutačno je na snazi treći stupanj pripravnosti te je na 450 kilometara županijskih cesta 14 ralica i posipača.

Bude li potrebno, angažirat će se i dodatne snage, dodao je.

18:45 I dalje su za sav željeznički promet zatvorene pruga od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu, zbog iznimno velikih nanosa snijega koji je napadao u Lici i Gorskom Kotaru. Sve ostale pruge u Hrvatskoj otvorene su za promet. Promet na dijelu pruga teče otežano, a vlakovi  kasne između 30 i 60 minuta. Sve dežurne ekipe su kontinuirano na terenu te ulažu maksimalne napore kako bi se osiguralo funkcioniranje željezničkog prometa.

18:27 Unatoč snježnom nevremenu i olujnom vjetru koji još uvijek traju na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, radnici HEP-a uspjeli su na velikom broju područja normalizirati stanje u opskrbi električnom energijom. Na području Karlovačke županije trenutno je bez električne energije oko 1500 kupaca i to na području Vojnića, Slunja i Generalskog stola.  Na području Ličko-senjske županije i dalje je u prekidu opskrba električnom energijom na područjima grada Senja i općina Karlobag, Rakovica i Gračac gdje je trenutno oko 1500 kupaca bez napajanja.  Obilazak dalekovoda i pronalazak kvarova i dalje je otežano zbog neprohodnosti cesta i nemogućnosti prilaska mjestu kvara.


Unatoč  snježnom nevremenu u Gorskom kotaru koje je praćeno orkanskom burom u priobalju i na otocima na distribucijskoj mreži Elektroprimorja Rijeka nema oštećenja većih razmjera. Bez električne energije trenutno je na području Elektroprimorja oko 20-ak kupaca i to na području Gorskog kotara u zaseocima Šegina, Lividraga, Lamana Draga, Goršeti i Nadvučnik.

Radnici HEP-a ulažu maksimalan trud i napor kako bi se kvarovi što prije otklonili i čim vremenski uvjeti budu dozvoljavali opskrba kupaca električnom energijom bit će normalizirana u najkraćem vremenskom roku. Do tada molimo kupce za razumijevanje.
 

18:20 Zbog prometne nezgode na autocesti A3 Bregana-Lipovac, kod čvora Rakitje, u smjeru čvora Jankomir vozi se otežano i usporeno.

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice otvorena je za samo za osobna vozila, a od 16.50 sati na državnoj cesti DC1 Gračac-Knin dopušteno je prometovanje za vozila uz zimsku opremu dok je zabrana za kamione s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama. 

17:20  Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice otvorena je za samo za osobna vozila, a od 16.50 sati na državnoj cesti DC1 Gračac-Knin dopušteno je prometovanje za vozila uz zimsku opremu dok je zabrana za kamione s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama. 

16:10 Stanje u željezničkom prometu


I dalje su za sav željeznički promet zatvorene pruga od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu, zbog iznimno velikih nanosa snijega koji je napadao u Lici i Gorskom Kotaru. Pruga između Zagreba i Ogulina je otvorena za promet, ali promet teče otežano.

U popodnevnim satima došlo je do otkazivanja šest vlakova u zagrebačkom prigradskom prometu, a otkazan je i jedan vlakova na relaciji Zagreb-Koprivnica. U sjeverozapadnom i istočnom dijelu Hrvatske vlakovi uglavnom voze prema voznom redu. Sve dežurne ekipe su kontinuirano na terenu te ulažu maksimalne napore kako bi se osiguralo funkcioniranje željezničkog prometa u državi.

15:45 Od 15:30 autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice otvorena je za samo za osobna vozila. Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti su zatvorene. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Vozačima savjetujemo da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme, javlja HAK

15:40  Stanica Karlovac


Intervencije uzrokovane snježnim nevremenom nisu mimoišle ni Stanicu Karlovac. Po pozivu Centra 112, izašla su dva tima spašavatelja i dva terenska vozila u Dvorišta, općina Krnjak te transportirati stariju osobu do Karlovca i u Donju Visočku dostaviti hranu i lijekove za snijegom zametene stanovnike.

Stanica Rijeka


Cesta prema Platku i dalje zatvorena za promet zbog mnogobrojnih zapuha i snježne mećave. Odgođeno je noćno skijanje za danas. Zbog vremenskih uvjeta te drugih prioriteta nemoguće je predvidjeti hoće li do sutra cesta za Platak biti prohodna.

15:00Stanica Delnice

 

Obitelj čija se kuća pod teretom snijega počela urušavati je zbrinuta i nalazi se na sigurnom

 

14:45 Stanica Novska - HGSS

U ovom trenutku tim spašavatelja se nalazi u Blinjskoj gredi kod Siska u dostavi hrane i pića obitelji koja je odsječena već drugi dan. Do obitelji nije moguće doći terenskim vozilima, pa se dostava hrane vrši u ruksacima uz pomoć turno skija i krplji.

Uslijed velikih količina snijega na području Sisačko - moslavačke županije Stanica Novska od jutros je intervenirala u više navrata i u pripravnosti je do smirivanja vremenskih neprilika.

14:40 Od 13.15 sati državna cesta DC3 Kikovica-Delnice i DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja otvorene su samo za OSOBNA vozila. Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti su zatvorene. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Vozačima savjetujemo da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme

14:20 Zbog izvanredne vremenske situacije od 14 sati za sav željeznički promet zatvorene su dionice pruge Ogulin-Rijeka i Ogulin-Knin. Zbog iznimno velikih nanosa snijega koji je napadao u Lici i Gorskom Kotaru, za sav željeznički promet od 14 sati na dalje zatvorene su za sav promet pruga od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu. 


"Stoga molimo putnike da do daljnjega ne kreću na put vlakom u smjeru Like i Gorskog kotara bez prijeke potrebe.   Vlakovi koji su trenutačno na putu na tim prugama bit će propušteni i putnici u njima moći će nastaviti putovanje do svojih odredišta. Iznimka je vlak broj 700 (Zagreb–Rijeka) koji je vozio samo do Ogulina, a putnici koji žele,  vlakom će se moći vratiti u Zagreb, zbog nemogućnosti nastavka putovanja prema Rijeci bilo kojim prijevoznim sredstvom.

Na ostalim prugama diljem Hrvatske promet teče uglavnom prema voznom redu. Sve dežurne ekipe su danonoćno na terenu te ulažu maksimalne napore kako bi se osiguralo funkcioniranje željezničkog prometa u državi.", poručuju iz HŽ-a.

13:24 Trenutno stanje prema izvešću HGSS-a:

 

Stanica Delnice

- 12,05 U ovom trenutku su spašavatelji Stanice Delnice, koji po dojavi policije, u selo Dedin pripremaju transport osmero osoba čija se kuća pod teretom snijega počela urušavati.

Ranije: Zbog novonastale situacije, otežanog čišćenja cesta i zapuha, u pojedinim selima viših od 1,5 metra spašavatelji Stanice Delnice su u pripravnosti.


Noćas je na području stare ceste Rijeka – Delnice u predjelu Lokvarskog jezera, s brda Špićunak (1.023m) pokrenuta lavina koja se zaustavila na navedenoj prometnici. U tijeku je čišćenje od strane dežurnih službi.

Snijeg u Gorskom kotaru pada velikim intenzitetom, te u kombinaciji s vjetrom dodatno pogoršava uvjete.  Spašavatelji održavaju pristup terenskim vozilima i opremi za spašavanje. Ne krećite u planine dok se situacija na terenu ne stabilizira.

Stanica Ogulin

- 11,00 Tim spašavatelja izašao na teren s terenskim vozilom kao ispomoć ogulinskom Crvenom križu dostavljati hranu i lijekove onima kojima je to najpotrebnije a zameteni su snijegom.

- 10,45 sati Gust snijeg pada već drugi dan bez prestanka. Unatoč učestalom radu zimskih službi glavne prometnice su slabo prohodne. Stanica Ogulin u pripravnosti za potrebe Crvenog križa radi obilaska snijegom zametenih zaseoka i Hitne medicinske pomoći kao ispomoć za transport djelatnika HMP do snijegom zametenih osoba koje trebaju njihovu pomoć.

 

 

12:45 Preko 7 tisuća građana bez struje

Snježno nevrijeme i olujni vjetar koje je jučer i danas zahvatilo Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Karlovačku županiju uzrokovalo je kvarove na srednjenaponskoj  i niskonaponskoj mreži te je došlo do poremećaja u opskrbi kupaca električnom energijom. Na području Karlovačke županije bez električne energije ostali su Grad Slunj, općine Cetingrad, Krnjak, Vojnić te na sjeverozapadu županije naselja  Žakanj i Ribnik. Trenutno je oko 6000 kupaca bez električne energije. Na području Ličko-senjske županije bez električne energije su područja grada Senja i općina Karlobag, Rakovica i Gračac. Trenutno je oko 1500 kupaca bez električne energije. Na području Primorsko-goranske županije trenutno je  bez električne energije 76 kupaca i to u  mjestima Šimatovo, Šanj s okolicom, Velike i Male Drage, Kuti, Rim s okolicom, Šegina i Lividraga u Gorskom kotaru, zatim zaseoci Poduljin i Šepići na području Crikvenice te zaseoci  na otoku Cresu: Grmov, Ustrine, Srem, Plat, Verin i autokamp Bijar.  Radnici HEP-a  su od ranih jutarnjih sati na terenu i otklanjaju kvarove, ali  je zbog neprohodnih cesta i putova na pojedinim područjima za sada nemoguć prilaz lokacijama kvarova. S obzirom na nepredvidive vremenske uvjete koji i dalje traju na navedenim područjima, molimo kupce za razumijevanje.

11:42 Novo stanje na cestama

Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru i bure u priobalju vrlo su loši uvijeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti su zatvorene. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca i prema Dalmaciji. Vozačima savjetujemo da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme.


Za sav promet zatvorene su:


    dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje (obilazak uz zimsku opremu, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27),
    dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,
    dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika,
    Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene,
    DC1 Grabovac-Udbina-Gračac-Knin,
    DC3 Delnice-Kikovica,
    DC23 Kapela-Jezerane,
    DC25 Korenica-Gospić-Karlobag,
    DC52 Špilnik-Korenica,
    DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,
    DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno,
    DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja,
    Sljemenska cesta u Zagrebu (sa zagorske strane je otvorena uz zimsku opremu),
    ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević i ŽC5030 cesta za Platak.

Samo za osobna vozila otvorene su:

    riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje,
    A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva 2 i Delnica,
    Paški most
    sve državne,županijske i lokalne ceste kroz Gorski kotar.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na većini cesta u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj:

    A1 Karlovac-Sveti Rok,
    A3 Bregana-Novska,
    A4 Zagreb-Goričan između Goričana i Ivanja Reke,
    A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovice,
    A7 GP Rupa-čvor Diračje samo u smjeru GP Rupa,
    A2 Zagreb-Macelj,
    DC1 Macelj-Karlovac-Grabovac,
    DC2 Dubrava Križovljanska-Ludbreg-Đurđevac-Virovitica-Feričanci,
    DC3 Goričan-Varaždin-Novi Marofi -Duga Resa-Delnice,
    DC5 Terezino Polje-Virovitica-Daruvar-Kip,
    DC6 GP Brezova Glava-Vojnić-Biljeg-GP Maljevac,
    DC8 GP Pasjak-Rupa-Matulji,
    DC10 čvor Sveta Helena-čvor Gradec,
    DC20 Štefanec-Đelekovec-Drnje,
    DC22 Novi Mraof-Sudovec-Križevci-Sveti Ivan Žabno,
    DC23 Duga Resa-Donje Dubrave i Žuta Lokva-Senj,
    DC24 Novi Marof-Ludbreg-Hum Lug-Poznanovec,
    DC26 čvor Sv. Helena-Konak,
    DC28 Gradec-Haganj-Markovac Križevački-Bjelovar-Veliki Zdenci,
    DC29 Tugonjica-Soblinec-DC3,
    DC30 čvor Buzin i Petrinja-Majur,
    DC31 Velika Gorica-Pokupsko-Glina,
    DC32 Prezid-Delnice,
    DC34 Slatina-Čađavički Lug,
    DC35 Ivanec-Lepoglava-Novi Golubovec-Sv. Križ Začretje,
    DC36 Karlovac-Cerje Pokupsko-Pokupsko-Žažina-Sisak-čvor Popovača,
    DC37 Petrinja-Glina,
    DC41 Gola-Koprivnica-Križevci-Tkalec-čvor Luka,
    DC42 Ogulinski Hreljin-Josipdol,
    DC43 Bjelovar-Čazma-Đurđevac-Rakitnica-Dapci-čvor Ivanić Grad,
    DC45 Veliki Zdenci-Garešnica-Rogoža-čvor Kutina,
    DC47 Trokut-čvor Novska-Hrvatska Kostajnica-Dvor,
    DC74 Bednja-Lepoglava-Đurmanec-Krapina-Cerje Jesensko,
    DC203 GP Brod na Kupi-Delnice,
    DC204 GP Pribanjci-Bosanci-Bosiljevo,
    DC205 GP Razvor-čvor Mokrice,
    DC206 Hum na Sutli-Krapina,
    DC207 Hum na Sutli-Đurmanec,
    DC208 Trnovec-Nedelišće,
    DC209 MurskoSredišće-Čakovec-Nedelišće,
    DC210 Gola-Ždala,
    D216 Vojnić-Maljevac,
    DC224 Mošćenica-Blinjski Kut-Sunja-Panjani,
    DC225 GP Harmica-čvor Jarek,
    DC227 Banfi-Štrigova-Šenkovec,
    DC228 GP Jurovski Brod-Karlovac,
    DC229 Mali Tabor-Kumrovec,
    DC231 GP Bregana Naselje-Samobor-čvor Sveta Nedelja,
    DC305 Parg-Čabar,
    DC307 čvor Mokrice-Marija Bistrica,
    DC312 DC47-Novska,
    DC314 Orahovica,
    DC408 DC 30-zračna luka Pleso i
    DC501 Meja-Šmrika,
    DC507 Valentinovo-Gubaševo,
    DC528 Varaždin-čvor Varaždin,
    DC530 Ludbreg-Zamlaka,
    ŽC2258 Bednja-Macelj,
    ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
    ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
    ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo,
    ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine-Zlobin-Hreljin,
    ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Gornjeg Jelenja, Čabra, Vrbovskog, Crikvenice i Novog Vinodolskog.

u Lici i Dalmaciji:

    A1 Karlovac-Bosiljevo 2-Gospić-Sveti Rok,
    DC23 Generalski Stol-Kapela,
    DC27 Gračac-Zaton Obrovački,
    DC42 Josipdol-Saborsko,
    DC50 Žuta Lokva-Gospić-Lovinac-Gračac,
    DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo,
    DC218 GP Užljebić-Dobroselo,
    DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča,
    ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac te sve županijske i lokalne ceste na području Ličko-Senjske županije.

Na Istarskom ipsilonu zabrana je prometa za vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i za priključna vozila za vrijeme zimskih uvjeta na cestama.

11:10 U Karlovačkoj županiji zbog snijega kvarovi na elektromreži

Na području Karlovačke županije ima problema u opskrbi strujom zbog kvarova na trafostanicama i dalekovodima, ponajviše tamo gdje su pod teretom snijega grane došle u kontakt sa žicama, a kvarove otklanjaju ekipe Elektre. Do tzv. ispada dalekovoda došlo je na području Grada Slunja, općina Cetingrad, Krnjak, Vojnić te na sjeverozapadu županije u Žakanju i Ribniku.

Tehnički direktor karlovačke Elektre Josip Kekić kaže da su u pomoć djelatnicima u Slunju otišle ekipe Elektre iz Karlovca, tako da od sinoć i posebno od jutros kvarove diljem županije otklanja oko 50 djelatnika Elektre. Najveći problem je loša dostupnost trafostanicama i dalekovodima, rekao je Josip Kekić.

Budući da se tijekom prijepodneva kvarovi, kako kaže Kekić, “više ne množe”, očekuje do kraja dana uspostavu srednjeg napona svuda na terenu, a onda će se vidjeti ima li i kakvi su kvarovi na niskonaponskim mrežama.

10:50 Prema informaciji "Elektrolike" u Gospiću, bez električne struje su od noćas sva naselja od Jablanca do Barić Drage. Radovi na terenu obustavljeni su zbog orkanske bure.


10:45 Po podacima HAK-a, zbog snijega u Lici i Gorskom kotaru, još nema otvorenog pravca između unutrašnjosti i Rijeke, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca i prema Dalmaciji.

10:30 Stanje u HŽ-u

Na pruzi Zagreb – Novska – Vinkovci vlakovi kasne do 10 minuta

Na pruzi Zagreb – Sisak - Sunja- Novska vlakovi kasne od 5 do 35 minuta.

Na relaciji Zagreb – Koprivnica – Osijek i obratno vlakovi kasne do 10 minuta.

Vlakovi u zagrebačkom gradsko-prigradskom prometu su redoviti.

Na ostalim područjima promet teče uglavnom redovito uz manje poteškoće.

Više informacija o eventualnim kašnjenjima i izostancima vlakova putnici mogu dobiti na telefon 060 333 444.

Izvanredno stanje opasnosti na sveučilišnome Kampusu u Rijeci

Stožer za zaštitu i spašavanje proglasio je izvanredno stanje opasnosti u Sveučilišnom kampusu u Rijeci, sukladno Planu postupanja za slučaj izvanrednog stanja zbog olujnog ili orkanskog vjetra. Na snazi je prekid nastave i ostalih aktivnosti.

Crveno upozorenje Meteoalarma još uvijek stoji za regije Gospić i Karlovac.

U Begovom Razdolju u sedam sati ujutro zabilježeno je 137 centimetara snijega. U Delnicama visina snijega iznosi 82 centimetra, a u Gospiću 70 centimetara. Ogulin je u sedam sati zabilježio jedan centimetar više od Gospića. Tamo je palo 55 centimetara novog snježnog pokrivača.


Slunj je zabilježio 70 centimetara, Parg-Čabar 53, Crni Lug-Risnjak 60, Udbina 45, Otočac 32.

Prekinut je promet na staroj cesti kroz Gorski kotar DC3 kod Lokvi zbog prepriječenog teretnog vozila i autobusa. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub.

Za sav promet zatvorene su: dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje (obilazak uz zimsku opremu, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27); dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene; Krčki most; Paški most; DC1 Udbina-Gračac-Knin; DC23 Kapela-Jezerane; DC25 Korenica-Gospić-Karlobag; DC52 Špilnik-Korenica; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno; Sljemenska cesta u Zagrebu (sa zagorske strane je otvorena uz zimsku opremu).; ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević i ŽC5030 cesta za Platak.


Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zatvoreni su granični prijelazi: Bregana, Pasjak, Rupa, Brod na Kupi i Macelj.


HŽ: Pruge prohodne, ali ima poteškoća u prometu

Unatoč snježnom nevremenu sve pruge na području Hrvatske otvorene su za promet jer ekipe na terenu čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, ali je promet na nekim područjima otežan, priopćeno je iz HŽ-a.

Zbog velikih količina snijega na nekim područjima, naročito u Lici i Gorskom Kotaru željeznički se promet odvija uz veće poteškoće. Na pruzi Ogulin – Split vlakovi kasne od 10 do 25 minuta. Na tzv. riječkoj pruzi, na području između Ogulina, Moravica i Rijeke, gdje je stanje najteže, do jutros u 9 sati otkazano je 5 lokalnih putničkih vlakova, a putnici su preveženi IC vlakovima koji se zaustavljaju na stajalištima i kolodvorima kao putnički vlakovi.

Trenutno je prekinut željeznički promet između kolodvora Ogulin i Ogulinski Hreljin zbog snijega na željezničko-cestovnim prijelazima koji su nanijele cestovne ralice, čisteći lokalne ceste. Dežurne ekipe su na terenu i raščišćavaju prugu nakon čega bi tri vlaka, koja trenutno stoje na tom području, trebala nastaviti putovanje.

Pročitajte više