Evo što će se dogoditi ako Grčka ostane bez novca i ponovno uvede drahmu

Foto: FAH

GRČKI ministar financija Janis Varufakis rekao je ovaj tjedan kako Grčka i da hoće ne može ponovno uvesti drahmu, jer za to jednostavno nema kapaciteta.

"Nemamo kapaciteta. Kako bismo uvjerili svijet da prihvaćanje eura nije privremen fenomen, uništili smo sve tiskare, stoga drahmu ne možemo tiskati", rekao je Varufakis.

Bez obzira na to, Grčka bi u nekoliko narednih dana mogla ostati bez europskog novca. Novca iz hitnog fonda ima tek do ponedjeljka, a jednom kad se on potroši, morat će pronaći način da ponovno uvedu drahmu.

Ponovno uvođenje drahme moglo bi dovesti do socijalnih nemira

Alex Jurshevski, osnivač Recovery Partners Limiteda, radio je na restrukturiranju novozelandskog duga u 90-ima, ali i u periodu nedavne islandske krize. On je kazao kako će jednom kad centralna banka dobije rezerve drahme, bilo uvozom ili tiskanjem, proces vraćanja na tu valutu biti brz.

"Nakon što bi banke uzele nekoliko dana da se prebace na drahmu, ponovno bi otvorile svoje poslovnice. To bi se dogodilo samo tako, kao svojevrsni "boom", rekao je Jurshevski u intervjuu za britanski Independent.

Jednom kada drahma opet bude uvedena, vjerojatno će pasti u odnosu na euro, što znači da bi vlada morala printati sve više novca da sve funkcionira. Kontrole kapitala koje bi limitirale iznose koje ljudi mogu povući vjerojatno bi trebale spriječiti pohod na banke.


Moguć je drastični rast inflacije

To bi moglo rezultirati društvenim nemirom, piše Independent. Stručnjaci iz Barclaysa kazali su kako je u povijesti sličan potez doveo do 45-postotne i 85-postotne devalvacije valute.

Inflacija bi vrlo vjerojatno skočila, što bi uzrokovalo drastični porast cijena roba i usluga. Ipak, ta bi se situacija stabilizirala jednom kada bi drahma pronašla svoju vrijednost prema euru.

Unatoč tim neposrednim efektima, neki analitičari smatraju kako bi Grčka profitirala napuštanejm eura. Prema Capital Economicsu izlazak iz eurozone "mogao bi učiniti uslugu i Grčkoj i ostatku eurozone."

 
 

Pročitajte više