Evo što je Gotovina odgovorio kada smo ga pitali je li ovo Hrvatska kakvu je želio prije 20 godina

Foto: Index

GENERAL Ante Gotovina također se nalazi u Kninu te slavi pobjedu Hrvatske nad srpskim agresorom.

"Slavimo mir, dostojanstveno. Ovo je dan pobjede, branitelja i mira. Ovo je praznik sigurnosti i slobode. Jučer su naše oružane snage to obilježile također dostojanstveno i veličanstveno diljem Hrvatske. Danas je nastavak, Dan domovinske zahvalnosti, slavimo našu slobodu, mir i sigurnost. To nam je omogućila baš Oluja", rekao je Ante Gotovina.

Na pitanje da komentira odlazak mladih iz Hrvatske, dok je trenutno u Kninu brojna mladost, Gotovina je izjavio kako trebamo živjeti u optimizmu. "Nebitno je što su otišli, oni će se vratiti", rekao je Gotovina.

"Hrvatska je na dobrom putu"

"Mladi će upoznati svijet i vratiti se. Hrvatska je pobjedom u ratu stvorila temelje za izgradnju kuće demokracije gdje svi imamo ista prava, ali i obveze, rekao je Gotovina na pitanje treba li na ovaj dan spomenuti i izbjegle pred Olujom.

Na pitanje je li ovo Hrvatska kakvu je želio prije 20 godina, nije odgovorio da jest već da smo na dobrom putu.

 General Ante Gotovina, koji je nazočio proslavi Oluje na Kninskoj tvrđavi i podizanju hrvatske zastave, rekao je da je hrvatska zastava simbol, ali isto tako i Kninska tvrđava.

"Sve su to koraci i proces", uzvratio je Gotovina komentirajući to što kod polaganja vijenaca ispred spomenika "Hrvatske pobjede Oluja 95" ove godine nije bilo organiziranih zvižduka članovima Vlade.


"Moramo se radovati jer imamo državu. Danas, nakon 20 godina, osjećam se sretnim. Pogotovo jučer, kad su naše Oružane snage diljem Hrvatske i u glavnom gradu obilježile Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan branitelja. To je bilo dostojanstveno i veličanstveno. To nastavljamo danas ovdje u Kninu", rekao je Gotovina.

Jučerašnjim vojnim mimohodom u Zagrebu i današnjom proslavom u Kninu zadovoljan je i ministar obrane Ante Kotromanović. Rekao je da je jako lijepo što se u Kninu okupilo puno ljudi.

Kolinda otvorila muzej

"Sve je lijepo, no danas je vrlo važno što je otvoren Muzej Oluja '95 čime svim ljudima pokazujemo kako je počeo rat i kako smo se organizirali i borili, te kako smo na kraju pobijedili", rekao je Kotromanović.

Muzej Oluja '95 otvorila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i tom prigodom podsjetila kako su se hrvatski branitelji žrtvovali za slobodu.

Ministar kulture Berislav Šipuš je zahvalio je, prije svega, svim sudionicima Domovinskog rata te istaknuo da je Muzej Oluja '95. važan jer pokazuje možda i najvažniji dio hrvatske povijesti.

"Ovo je trenutak tešina, refleksije, poniranja u sebe, ali i dan veselja i radosti", poručio je ministar Šipuš s Kninske tvrđave te naglasio da na toj tvrđavi možemo gledati povijest Hrvatske. "Emotivan sam i sretan da Hrvatska na ovu veliku obljetnicu postaje bogatija za nekoliko muzeja, od ovog preko muzeja Sinjske alke pa do Vučedola", rekao je Šipuš.


Muzej Oluja '95 smješten je u rekonstruiranoj i saniranoj zgradi u centralnom dijelu Kninske tvrđave. Različiti tematski blokovi, koji ukupno zapremaju površinu 300 kvadrata, raspoređeni su na dva kata, a obuhvaćaju teme stvaranja suverene hrvatske države, početke srpske pobune i agresije, prognanike, mirovne pregovore i apele za mir, oslobodilačke pothvate i operacije hrvatskih postrojbi u Domovinskom ratu (1992.-1995.), operaciju Oluja, Hrvatske snage u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja '95, zrakoplovstvo u Oluji, kronologiju oslobođenog područja Republike Hrvatske u operaciji Oluja (4.-8. kolovoza 1995), geopolitičko značenje operacije Oluja '95, reakcije iz svijeta, Oluju '95" u medijima,

Ministarstvo kulture financiralo postav "Oluja 95"

U postavu je izložena arhivska građa - službeni izvještaji i ugovori, potom hrvatska zastava s kninske tvrđave, zemljovidi, plakati, znakovlje, glasački listići, te fotografije. Muzeološku koncepciju je izradila Manda Zelić, viša kustosica Kninskog muzeja. Recenziju muzeološke koncepcije izradila je muzejska savjetnica iz zagrebačkog Hrvatskog povijesnog muzeja Nataša Mataušić, znanstveni savjetnik iz Hrvatskog instituta za povijest Zagreb Davor Marijan, te ravnatelj Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata Zagreb Ante Nazor.

Za likovni postav se pobrinuo Željko Kovačić i dizajnerica Lana Kovačić. Kompleks Tvrđave sa postojećim i novim sadržajem – stalnim postavom Oluja '95 – u prezentaciji kulturne, povijesne i prirode baštine od iznimnog su značaja za kulturni i turistički razvitak tog područja i snažan doprinos jedinstvenom karakteru i identitetu Knina.

Sanaciju i rekonstrukciju građevine u kojoj je smješten novi stalni postav "Oluja '95", financiralo je Ministarstvo kulture s tri milijuna kuna.

Pročitajte više