Evo što papa Franjo misli o ženama: Neprikladne su za politiku, trebaju podržavati razmišljanje muškarca i ono što on stvara

Ilustracija: Youtube

NETOM nakon što je bio predstavljen javnosti, detalji o životu novog pape prije i nakon zaređenja počeli su izlaziti u javnost. Tako je talijanski Libero Quotidano jučer podsjetio na papino mišljenje o ženama.

Papa Franjo, tada još biskup Jorge Mario Bergoglio, u svom priopćenju 2007. godine napao je predsjedničku kandidaturu Cristine Kirchner. "Žene su prema prirodi neprikladne za političke zadatke. Priroda i činjenice su nas naučili da je muškarac političar 'par excellence'. Sveto pismo nam pokazuje da žene uvijek podržavaju razmišljanje muškarca i ono što on stvara. Potrebno je prisjetiti se kako smo već imali ženu kao predsjednicu i svi znamo što se dogodilo", napisao je Bergoglio aludirajući na Mariju Estelu Martinez Peron. Kako piše talijanski Libero Quotidano, papa smatra kako iza svakog velikog muškarca stoji velika žena, ali samo kao pratiteljica ili majka jer je to njena prirodna uloga, a ne da u nju budu uprta svjetla reflektora i da ima nekakvu odgovornost.

Neslaganja s obitelji Kirchner

Mediji sada podsjećaju na neslaganja novoga pape s argentinskom vladajućom obitelji Kirchner. S aktualnom predsjednicom Cristinom Kirchner sukobio se oko gay brakova, ali s njenim pokojim suprugom i bivšim predsjednikom Nestorom je imao još hladniji odnos. Predsjednik je tada kardinala Bergoglija nazvao "pravim predstavnikom oporbe".

Usprkos antagonizmima i ranijim izjavama, predsjednica Kirchner je odmah čestitala argentinskome papi te mu poželjela sreću, ali i izrazila nadu da će se značajno zalagati za interese regije te "poslati poruku svjetskim velesilama da i oni trebaju sudjelovati u dijalogu", što se protumačilo kao nada da će papa moći utjecati na Britance vezano uz dijalog oko Falklandskih otoka oko kojih se Velika Britanija i Argentina desetljećima spore.

Pročitajte više