Evo zašto će Zadrani prosvjedovati "protiv zadnjeg bastiona HDZ-a" u Hrvatskoj

Foto:  Jure Mišković (Cropix)

VELIKI broj Zadrana najavio je dolazak na prosvjede protiv bahate gradske vlasti koji će se održati na Narodnom trgu u petak s početkom u 10 sati. 
 
"Oni rasprodali gradsko i nacionalno blago. Oni uništili Poluotok. Oni rasprodali hotele i iznajmili plaže strancima. Oni izgradili projekte koji su višestruko preplaćeni našim novcem. Oni svakodnevno zatvaraju radna mjesta. Oni pored Gradskog groblja napravili pročišćivač od kojeg se lokalno stanovništvo guši u smradu. Oni nasipaju smeće na Diklu od kojeg se lokalno stanovništvo guši u smradu Oni napravili sustav odvodnje tako da pri svakoj većoj kiši Grad podsjeća na Veneciju. Oni uništili KK Zadar – našu svetinju. Oni uveli prirez. Oni nemaju za novogodišnji vatromet, ali imaju za nabavu luksuznih vozila. Oni skinuli sliku generala Ante Gotovine", samo su neki od razloga za prosvjede protiv bahate i neučinkovite gradske vlasti. 
 
No, "okidač" za prosvjede u Zadru zapravo je slučaj stanara tzv. Galićevih zgrada u Diklu protiv gradnje alternativnog pristupnog puta njihovim zgradama. Gradnju tog puta naložio je Grad Zadar kako bi se stanarima omogućila komunikacija dok traje pravna procedura oko prvotnog pristupnog puta koji prolazi preko zemljišta u vlasništvu Mirjane Milinković. Riječ je o privatnoj parceli u zemljišnim knjigama zavedenoj na ime Mladena Šimunca s kojim je Grad sklopio ugovor o šestomjesečnom najmu.
 
Stanari se tako zapravo već deset mjeseci penju preko zida kako bi pristupili svojem dvorištu odnosno kako bi došli do svojih stanova. Portal Zadar Danas objavio je večeras kompletnu dokumentaciju i tijek događaja iz kojeg je razvidno kako se gradska vlast u ovom slučaju ponašala bahato. 
 
"Županijski sud u Zadru kao i Ministarstvo graditeljstva donijeli su još krajem listopada rješenje da je Grad Zadar nadležan za pristupni put prema zgradama. Iz Grada je stigla svojevrsna “odbijenica” a obrazloženje je navodilo nemogućnost provedbe istog iz razloga što policija odbija pružiti asistenciju. Stanari su ogorčeni organizirali i najavili prosvjed 21. prosinca na Narodnom trgu nakon čega je uslijedila hitna te nadasve čudna (re)akcija od Grada – konkretnije Grad preko noći iznajmljuje parcelu i na njoj gradi privremeni put unatoč rješenju suda. Stanari odbijaju privremeno improvizirano rješenje i traže postupanje po rješenju suda", sažetak je problema koji je objavio Zadar danas uz opširnu dokumentaciju. 
 
"Strpljivo smo sve ove mjesece čekali da se situacija riješi pravnim putem i dočekali presudu Županijskog suda u Zadru, a potom i rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tim se rješenjem odbija žalba Nikše Milinkovića i potvrđuje prvostupanjsko rješenje komunalnog redara Zadarske županije, a kojim je naloženo Nikši Milinkoviću “da ukloni zapreke koje je postavio na javno prometnu površinu na Poljani Dragutina Domjanića u Zadru i poravna teren te omogući nesmetani promet vozilima i pješacima”. Mislili smo kako je konačno našim problemima došao kraj, međutim, ispostavilo se da smo samo žrtve sustava i nemara gradskih vlasti" rekli su predstavnici stanara zgrada u Diklu za Zadar Danas koji su još proljetos ostali bez pristupnog puta zgradama.

Pročitajte više