FBI maltretira goste Assangeove emisije: Priprema se američka optužnica za osnivača WikiLeaksa?

ČINI se kako FBI ima namjeru podignuti optužnicu protiv Juliana Assangea u SAD-u, a kako bi pripremio dokazni materijal koncentrirao se ponajprije na goste koje je poznati zviždač ugostio u svojoj emisiji na RT-u. Mnogi su njegovi gosti dospjeli u ruke FBI-jevih istražitelja, a tema razgovora u pravilu je bila upravo odnos s Assangeom.

"FBI očito skuplja dokaze kako bi pokušao pokrenuti slučaj pred optužnim vijećem, Očito nemaju namjeru da Švedska bide zadnja postaja očekivanog izručenja", kazao je za RT neimenovani izvor blizak Assangeu i WikiLeaksu. Epizoda o Cypherpunksima još nije bila ni emitirana na RT-u, a Assangeov gost Jeremy Zimmerman, suosnivač grupe za cyber slobodu La Quadrature du Net, već se suočio s problemima.

Nakon snimanja epizode Assangeovog showa, Zimmerman je krenuo prema Francuskoj, ali su ge presrela dva FBI-jeva agenta. Nakon toga je odveden u sobu u kojoj su ga nekoliko sati ispitivali o različitim detaljima koji se tiču Assangea. Kada je tražio svog odvjetnika, agenti su mu zaprijetili uhićenjem i zatvorom. "Imamo potvrdu da su američke vlasti ovog tjedna privele i ispitale brojne Europljane u vezi Assangea", poručili su na Twitteru iz WikiLeaksa.

Suosnivač Icelandic Digital Freedoms Societyja Smari McCarthy također je zaustavljen prilikom ulaska u SAD, a agenti su ga pokušali nagovoriti da postane doušnik. Prije nekoliko tjedana bahreinski aktivist za ljudska prava Nabeel Rajab pretučen je na međunarodnom aerodromu po povratku iz Libanona. Iako bahreinske vlasti nisu obznanile povod uhićenja i premlaćivanja, valja naznačiti kako je do toga došlo dan nakon gostovanja u emisiji Juliana Assangea.

Rajab tvrdi kako je, onog dana kad je na Twitteru najavio da će gostovati kod Assangea, njegovu kuću okružilo 100 naoružanih policajaca. Postoji opravdan strah da ovi naoko izolirani incidenti ipak iza sebe imaju jedinstveni cilj - skupljanje informacija potrebnih za dizanje optužnice protiv Assangea. Podsjetimo, britanski vrhovni sud prošlog je tjedna donio odluku o izručenju Assangea u Švedsku zbog optužbe o seksualnom napadu, ali to vjerojatno neće biti zadnja destinacija kada je riječ o izručenju.

Pročitajte više