FBI zabrinut: Američki vojnici mogli bi postati mete IS-a u domovini

Screenshot: YouTube

AMERIČKI dužnosnici upozorili su vojnike da bi mogli postati meta napada Islamske države na američkome tlu, objavila je u ponedjeljak televizija ABC News.

Izvješće koje su savezna policija (FBI) i ministarstvo domovinske sigurnosti zajednički sastavili i odaslali agencijama poziva američke vojnike da sa svojih društvenih mreža uklone sve što bi moglo privući pozornost "nasilnih ekstremista" ili otkriti njihov identitet, objavio je ABC.

Dodaje da je vlada primila obavijest da borci Islamske države, koji su osvojili dijelove Iraka i Sirije i proglasili fundamentalistički islamski kalifat, žele napasti Sjedinjene Države unutar njihovih granica.

"FBI je nedavno obaviješten da su pojedinci u lovu na ljude koji bi bili spremni i sposobni napasti sadašnje i bivše pripadnike američke vojske", navodi se u izvješću.

Pentagon zabrinut

Američko ministarstvo obrane savjetovalo je svoje ljude da provjere svoje društvene mreže pošto su dvojica kanadskih vojnika ubijena u Kanadi u listopadu u odvojenim napadima. Kanadska policija vjeruje da su ubojstva izveli preobraćenici na islam.

Pentagon je već dugo svjestan i zabrinut zbog ekstremističke prijetnje na vlastitu tlu te je pozvao svoje osoblje na maksimalnu budnost, rekao je glasnogovornik tog ministarstva pukovnik Steve Warren.

Izvor iz američke vlade zabrinut je što će brojni vojnici putovati u uniformi tijekom skorašnjih blagdana, piše Reuters no dodaje da je takvo upozorenje objavljeno tek pošto je vikend za praznik Dana zahvalnosti bio pri kraju.

Pročitajte više