Facebook surađuje s njemačkom vladom na cenzuri ksenofobije i govora mržnje protiv izbjeglica

Foto: EPA

FACEBOOK kaže da će surađivati s njemačkom vladom u uklanjanju ksenofobije i govora mržnje usmjerenog protiv izbjeglica, izvještava Wall Street Journal.

Tvrtka će s njemačkim ministarstvom pravosuđa, pružateljima internetskih usluga i drugim društvenim mrežama osnovati "jedinicu" za nadzor i bržu eliminaciju poruka mržnje.

Njemačko ministarstvo pravosuđa je prošlog mjeseca kritiziralo Facebook zbog politike prema govoru mržnje uz navode da ta društvena mreža brže uklanja fotografije seksa nego rasističke poruke.

Odluka o osnivanju odjela za uklanjanje sadržaja je najavljena u ponedjeljak nakon sastanka njemačkog ministra pravosuđa Heiko Maasa i predstavnika Facebooka u Berlinu.

"Ideja je bolje identificiranje protuzakonitog sadržaja i njegovo brže uklanjanje s weba," rekao je ministar.

Filtriranje sadržaja

Njemački zakon ne dozvoljava javne komentare koji potiču nasilje protiv pojedine religijske ili etničke grupe, prijestup je kažnjiv s do tri godine zatvora osim u slučaju nijekanja holokausta za što je predviđena kazna do pet godina iza rešetaka.

Facebook i druge internetske tvrtke regularno uklanjaju sadržaj koji krši lokalne zakone o govoru mržnje, ali su europske vlade pozvale vlasnike društvenih mreža da zauzmu aktivniji stav uslijed snažnog priljeva izbjeglica, rastuće propagande terorista i ksenofoba.

Osoba upoznata s razgovorima kaže za WSJ da izbjeglice nisu zaštićena grupa prema aktualnim smjernicama Facebooka o govoru mržnje, jer mreža dozvoljava kritiku na temelju akcija a ne identiteta pojedinaca.

Istovremeno, korisnici društvenih mreža poput reddita ističu da se pod izlikom govora mržnje uklanja i filtrira sadržaj koji doprinosi informiranju korisnika i objektivnom sagledavanju posljedica izbjegličke krize.

Pročitajte više