Fašisti u Ljubuškom pretukli glavnu urednicu Tacno.net: Nismo fašisti, samo ne volimo one koji blate hrvatski narod

ŠTEFICA GALIĆ supruga pokojnog Neđe Galića i glavna urednica portala Tacno.net brutalno je pretučena u Ljubuškom. Napad se dogodio svega dva dana nakon što je premijerno prikazan film "Neđo od Ljubuškog”, a riječ je dokumentarcu koji otkriva ratnu priču iz Ljubuškog odnosno o njenom danas pokojnom suprugu  koji je tijekom rata pomagao svojim sugrađanima bošnjačke nacionalnosti. Galić se borio da ne odu u logor "Heliodrom" kojeg su vodili Hrvati, a zbog svoje hrabrosti posthumno je dobio nagradu "Duško Kondor" za građansku hrabrost. 

Nakon harange u medijima brutalno pretučena

"Šteficu Galić sinoć oko 22:30 u toku redovne šetnje od kuće do samostana, presrela ju je grupa i pretukla je. Incident je prijavljen policiji, a Štefica Galić je nakon pregleda kod liječnika, puštena kući", objavio je Slobodna Evropa dodajući kako je Štefica Galić dva dana prije napada prijavila prijetnje.

Naime, prije projekcije filma na portalima se pojavio tekst u kojem se građane Ljubuškog pita "Dragi Ljubušaci, zar ćemo pustiti ljude koji očito mrze Hrvatsku zastavu da ovo održe?!".

"Uslijedila je haranga kakvu Ljubuški ne pamti još od slavne 1993. godine. Portali su zabrujali, ulica se uskomešala, zvuk oštrenja noževa nadglasao je crkvena zvona, Nedjeljko Galić posthumno je proglašavan 'izrodom', 'špijunom', 'okupatorskim suradnikom' i 'komunjarom', Štefica Galić izložena je psovkama, izrazima prezira i prijetnjama smrću, a Svetlana Broz, 'unuka masovnog zločinca', 'vještica koja bi vratila komunizam i Jugoslaviju', počašćena je s toliko uvreda da im količinom može parirati samo broj Hrvata stradalih od svirepih partizanskih hordi tijekom NOB-a", pisao je o prijetnjama portal Tacno.net.

Sačekuša tretirana kao prekršaj protiv javnog reda i mira


Redakcija portala očekuje brzu akciju policije s obzirom da su počinitelji već poznati.

"Štefica Galić se nije bojala 1993 godine, prkosila je fašizmu. Neće ni sada klonuti duhom. Očekujemo odlučnu reakciju organa gonjenja, ne samo prema izvršiocima već i prema podstrekačima  samom napada. Oni su poznati cjelokupnoj javnosti. Tačno.net će na čelu sa našom urednicom ostati na časnom putu antifašizma. Napadi, prijetnje i laži nam samo daju podstrek za još kvalitetni rad", navodi se u tekstu.

Glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, Damir Čutura potvrdio je kako se incident dogodio, no policija "sačekušu" za sada tretira kao prekršaj protiv javnog reda i mira.

Nismo fašisti, ni dupeljubi

"Žao nam je što je došlo do ovog incidenta, no isto tako znamo da gospođa Galić nije pretučena, niti su joj nanijete fizičke ozlijede ili nešto slično. Prema neslužbenim podacima, dotična gospođa Galić prva je udarila gospođu koja se njoj obratila s pitanjem: 'Što radiš u Svetištu sv. Ante kojeg vrijeđaš svojim izjavama u filmu“?", stoji u dijelu pisma koje je poslao Organizacijski odbor za mirni prosvjedni skup "Istina od Ljubuškog" u kojem tvrdi kako je riječ o "još jednoj laži u režiji Štefice Galić".


"Isto tako, poznato je da ljubuške građanske i braniteljske udruge do sada nisu htjele reagirati na pogrdne nazive poput 'desničarske skupine', 'fašisti', 'skupine ekstremista', 'seroljubi' i 'dupeljubi', kao ni na medijsku hajku koju je priredila Svetlana Broz, Štefica Galić i ostali organizatori. Ne zaboravimo i suradnju istih sa sarajevskim medijima koji kao i uvijek blate hrvatski narod", stoji u dijelu pisma.

Vrijeđala je Katoličku crkvu

Organizacijski odbor tvrdi kako se Galić trudi "napuhati" ovaj slučaj te Ljubuški pretvoriti "u nekakvo fašističko leglo".

"Tekstovi koje dotična urednica odobrava prepuni su ekstremnih usporedbi poput: 'zvuk oštrenja noževa nadglasao je crkvena zvona'. Tako se ponovno vrijeđa Katolička crkvu, a što se moglo prepoznati na nedavno prikazanom filmu 'Neđo od Ljubuškog'", tvrdi se u dijelu pisma u kojem se dodaje da je GAlić u Svetištu sv. Ante na Humcu pokušala provocirati i u tome je uspjela.

Nije fašistički grad

Udruga poziva građane na skup koji će se održati na Trgu domovinske zahvalnosti za dva dana.

"Pokažimo kako Ljubuški nije nikakav teroristički ni fašistički grad – sve tolerira ali laž nikada! Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima", stoji na kraju pisma.

Pročitajte više