Financijske lekcije iz Igre prijestolja

Screenshot: YouTube

GAVIN Baker rukovodi OTC portfeljem unutar Fidelity fonda čija je vrijednost 13 milijardi dolara i predstavlja jednog od investitora koji se u posljednjih pet godina pokazao uspješnijim od 98 posto svojih kolega.

Baker je ljubitelj popularne serije knjiga "Igra prijestolja" za koju kaže da nudi niz financijskih lekcija.

Lekcija prva: Obratite pažnju na glasine

"Budite otvoreni prema dokazima koji sugeriraju da je vaš pogled na svijet pogrešan," savjetuje Baker. U sedam kraljevina Westerosa, ljudi na vlasti pokazuju sklonost zanemarivanju opasnosti koje ih okružuju poput misterioznih i opakih Bijelih hodača na sjeveru ili zmajeva koji rigaju vatru s druge strane mora. Baker vjeruju da će ih glasine iz dalekih krajeva progoniti u sljedećoj knjizi Georgea R. R. Martina, baš kao što investitore ponekad proganja ignoriranje glasina o pojedinim dionicama.

Lekcija druga: Trezveno odlučivanje bez emocija

Kako to oduvijek tvrde bihevioralni ekonomisti, miješanje investicija i emocija je loša ideja. Tako je i u Westerosu. Kad obitelj Stark krene u rat protiv Lannistera, Robb Stark se zaljubi i raskine prijašnji dogovor da će uzeti kćer moćnog saveznika. "S druge strane, njegov rival, Tywin Lannister, donosi vrlo malo emocionalnih odluka," ističe Baker pa pita: "Pogodite tko završava s prednošću?"

Stark pada nakon što je proboden kroz srce. "On je donio emocionalnu odluku; to je razlog njegove smrti," ocjenjuje investitor.

Lekcija treća:  Iskoristite što imate

Na početku serijala, takozvana "majka zmajeva" Daenerys Targaryen "uopće nema novca", kaže financijski planer Michael Anderson iz dalaškog True North Advisors. Ono što ona ima su tri zmaja kakva u kraljevstvima nisu viđena mnogo godina. Ona posjeduje i moćno obiteljsko prezime jer potječe iz loze nekadašnjih vladara. 

Ona svoju "imovinu koristi kao polugu s kojom ostvaruje ogromnu dobit," kaže Anderson i podsjeća na formiranje vojske koja prijeti vladarima u Westerosu.

Lekcija četvrta:  Dug ubija

Lisa Woolfork koja vodi kolegij o "Igri prijestolja" na Sveučilištu Virginia kaže da prava moć u serijalu leži u rukama bankara koji posjeduju Željeznu banku iz Braavosa.

"To je apsolutno moć iza prijestolja. Bankari nisu sentimentalni i samo žele podržati onog tko će pobijediti. Kad ste u dubokom dugu Željeznoj banci, to umanjuje moć zadržavanja prijestolja, a kad više ne možete dobiti zajam, onda uistinu imate problem," kaže profesorica.

Lekcija peta: Nekretnine caruju

Biti u dobrim odnosima s "željeznim bankarima" je jedan put do bogatstva, drugi su nekretnine, piše Reuters koji je zatražio gledišta investitora o "financijskim lekcijama iz Igre prijestolja".

Obitelj Tyrell kontrolira dobar dio južnog  Westeros i njihova zemlja u suštini prehranjuje svih sedam kraljevstva. "Nekretnine su ovdje prava moć," kaže Woolfork. "To je temelj većine bogatstva koje se pretače u vojnu moć."

"Svi misle da je Igra prijestolja o osveti, ali ona je zapravo o imovini. Ne možete pobijediti bez da osvojite i kontrolirate zemlju," dodaje Anderson.

Pročitajte više