Finski konzervativci za novog čelnika izabrali Alexandera Stubba

Foto: Hina

VLADAJUĆA finska konzervativna stranka izabrala je u subotu Alexandera Stubba, dosadašnjeg ministra za europske poslove i vanjsku trgovinu, za svog novog čelnika, otvorivši mu put za preuzimanje čelne pozicije u vladi nakon što Jyrki Katainen krajem ovog mjeseca najavljeno odstupi s premijerske dužnosti.

Na kongresu Nacionalne koalicije, stranke desnog centra, 46-godišnji Stubb je osvojio 60 posto glasova, pobijedivši ministra zdravlja i socijalne skrbi Paula Risikka. Rezultat glasovanja znači da će Stubb jako proeuropsku Nacionalnu koaliciju, najveću stranku u vladajućoj koaliciji koju čini pet političkih formacija, voditi na općim izborima u travnju 2015.

Stubb bi trebao na mjestu premijera zamijeniti dosadašnjeg premijera Katainena koji je u travnju najavio odstupanje s dužnosti te namjeru aktivnijeg uključivanja u rad europskih institucija.

Javni dug ove je godine premašio 60 posto BDP-a


Kao premijer, Stubb će se smjesta morati suočiti s gospodarstvom koje je u recesiji. Već treće tromjesečje za redom zemlja bilježi stagnaciju ili pad bruto domaćeg proizvoda. Javni dug, koji je 2011. iznosio 50 posto BDP-a, ove je godine premašio 60 posto, što je iznad granice određene ugovorom iz Maastrichta.

Stubb, posebice popularan među mlađim glasačima, zagovara da se neutralna Finska u budućnosti pridruži NATO savezu. Finska s Rusijom, koja se odlučno protivi širenju NAO-a, dijeli 1340 kilometara dugu granicu.

Najpopularnija politička ličnost svoje stranke, Stubb je između 2001. i 2003. bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija, potom od 2004. do 2008. europski zastupnik, a od 2008. do 2011. ministar vanjskih poslova.

Pročitajte više