Fitch bacio kreditni rejting Hrvatske u "smeće"

Foto: Arhiva
 
BONITETNA kuća Fitch srezala je kreditni rejting Hrvatske s BBB- na BB+, odnosno u zonu "smeća".  Outlook hrvatskog kreditnog rejtinga za sada je stabilan, što znači da nam Fitch nema namjeru dodatno snižavati rejting.  
 
Četiri su osnovna razloga zbog kojih je Fitch smanjio kreditni rejting Hrvatske. U svojoj ocjeni navode da je deficit proračuna skočio na 4,7 posto, dok će državni dug krajem godine iznositi 66 posto BDP-a. Fitch stoga poziva na žurnu fiskalnu konsolidaciju. 
 
Također, Fitch predviđa da će hrvatski BDP u 2013. godini padati za 0,9 posto. Ranije je Fitch predviđao da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti za 0,3 posto. Fitch je pohvalio uvođenje porezne discipline, ali također ističu da su se proračunski prihodi ove godine smanjili, dok rashodi uporno rastu. 
 
 
Ipak, Fitch vjeruje da bi nedavni ulazak u Europsku uniju mogao potaknuti oporavak hrvatskog gospodarstva. Također, ističu da bi pod pritiskom EU Hrvatska napokon mogla provesti fiskalnu konsolidaciju, te ograničiti deficit i javni dug. 
 
No, ističu da je Hrvatsko tržište rada vrlo rigidno, te pozivaju na liberalizaciju kako bi se ojačala kompetitivnost. Već ranije su na razinu "smeća" kreditni rejting smanjile agencije Moody's i S&P.

Pročitajte više