Formiran Zeleni savez, temelj programa ekologija, cilj Hrvatska kao "ekoregija"

Foto: Hina

ČELNICI Zelene stranke i Zelenog saveza - Zeleni potpisali su u srijedu sporazum o formiranju Zelenog saveza s kojim planiraju izaći zajedno na predstojeće parlamentarne izbore, te su pozvali sve "zelene" udruge i čelnicu ORaH-a Mirelu Holy da im se pridruže.

"Ovo je povijesna prilika da dobijemo svoje predstavnike u Hrvatskom saboru, stoga pozivam sve udruge 'zelenih' kao i Mirelu Holy da nam se pridruže",  poručio je predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić. Nema smisla, kaže, da ta scena ostane razmrvljena i zbog toga ne uđe u Sabor.

"U Europskom parlamentu Zeleni su po broju zastupnika na četvrtom mjestu", podsjetio je predsjednik Zelenog saveza - Zeleni Anton Rupnik.

Osnovna odrednica njihova programa  je ekologija, a cilj im je da Hrvatska postane "ekoregija".

Optužili su HEP da u zadnjih 25 godina nije izgradio ništa od obnovljivih izvora energije, iako imamo kapacitete za korištenje energije vjetra jedan i pol puta veće nego su kapaciteti Plomina.

Pored ekoloških, važni su im, kažu, i socijalni i ekonomski programi.

Traže preustroj lokalne uprave i samouprave, i to ukidanjem županija  te formiranje regija na temelju kulturološko-povijesnih činjenica i zaokruženih geografskih cjelina. Zalažu se za šest regija i grad Zagreb: Centralna Hrvatska, Podravsko-Međimurska, Slavonija, Dalmacija, Primorsko-goransko-lička, Istarska i Grad Zagreb.

Pročitajte više