Forum žena SDP-a upozorio: U Hrvatskoj preko 10 žena godišnje ubiju njihovi partneri

Foto: FAH

U POVODU Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske i Zagreba u nedjelju su na zagrebačkom Cvjetnom trgu potresnom scenskom izvedbom "A čija je krivnja?", u izvedbi mladih glumica, aktivistica i SDP-ovih saborskih zastupnica upozorio na taj veliki društveni problem, jer u Hrvatskoj prosječno 10 do 12 žena svake godine biva ubijeno od svojih partnera.

Saborska zastupnica i predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol istaknula je kako žele upozoriti da je svaka šesta žena u Europi žrtva obiteljskog nasilja, a sedam žena svaki dan umire od posljedica takvog nasilja. Istaknula je kako je godišnje u Hrvatskoj između 17.000 i 18.000 izlazaka policije na poziv zbog nasilja, a više od trećine tih slučajeva počinili su nasilnici recidivisti, kojih je oko 4.500.

Između 10 i 12 Hrvatica godišnje ubiju njihovi partneri

"Mi nemamo riješen problem recidivista, a nemamo niti riješen problem onih koji prvi put počine nasilje. U prosjeku 10 do 12 žena godišnje u Hrvatskoj ubiju njihovi partneri, a u posljednjih nekoliko godina se vidi da se većina tih ubojstava dogodi tijekom brakorazvodne parnice, kada žena ode od partnera i odluči pokrenuti brakorazvodnu parnicu", rekla je Sobol.

Zadnje dvije godine na snazi je zakon koji više nema poseban članak o nasilničkom ponašanju u obitelji, pa je broj tih kaznenih djela u opadanju, rekla je. "Ali, na svu sreću, u Hrvatskom saboru ovih dana imamo drugo čitanje izmjena i dopuna Kaznenog zakona i u njega vraćamo tu kategoriju nasilničkog ponašanja u obitelji", rekla je i dodala kako vjeruje će suci težim kaznama slati poruku da je nasilje nedopustiv način ponašanja. Na žalost u previše slučajeva su suci preblagi prema nasilnicima i kazne za najteža djela - za teške tjelesne ozljede, pokušaj ubojstva i pokušaj ubojstva s predumišljajem su od tri do pet godina zatvora, navela je.

Izložene različitim vrstama nasilja


Nasilje nije samo fizičko, ono je i psihičko, ono je također gospodarsko i sve te vrste nasilja su sumirane u scenskoj izvedbi "A čija je krivnja?", u režiji Dubravke Crnojević Carić, rekla je Predsjednica zagrebačkog Socijaldemokratskog foruma žena Dijana Pavičić Haniš.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić pozvao je sve da prijave obiteljsko nasilje. "Nasilje ne samo da treba deklarativno osuditi, nego ga treba i prijaviti", rekao je.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenoga. Taj datum prihvatio je UN i od 1999. se obilježava u znak sjećanja na sestre Mirabel, političke aktivistkinje koje je brutalno dao ubiti dominikanski diktator Rafael Trujillo jer su planirale rušenje njegovog režima.

Pročitajte više