Francuski premijer priznao poraz Vlade, Pariz dobio prvu gradonačelnicu

Foto: Guliver Image/Getty Images

FRANCUSKI premijer Jean-Marc Ayrault priznao je u nedjelju da je neuspjeh koji su socijalisti na vlasti doživjeli na općinskim izborima u nedjelju poraz Vlade te je obećao da će ta jasna poruka biti u "potpunosti saslušana".

Izbori su "obilježeni značajnim nezadovoljstvom onih koji su nam dali povjerenje u svibnju i lipnju 2012.", rekao je premijer.

Oni su "prigoda da građani upute poruku, ta poruka je jasna, i treba se u potpunosti saslušati", dodao je premijer koji bi mogao izgubiti svoje mjesto na čelu vlade.

Neuspjeh na općinskim izborima je "kolektivna odgovornost, ja preuzimam svoj dio", dodao je premijer.

Poraz socijalista na općinskim izborima odražava i jasno nezadovoljstvo građana predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Hollande nakon poraza prisiljen na promjene

Nakon teškoga poraza što su ga francuski socijalisti doživjeli na nedjeljnim općinskim izborima, francuski predsjednik Francois Hollande bit će prisiljen u vlastitim redovima uvesti promjene - u vladi i u politici, piše u ponedjeljak francuski tisak.

"Predsjednik je gol", donosi na naslovnici današnji Liberation, ističući kako Hollande koji mrzi raditi pod pritiskom sada neće moći uzmaknuti te će morati javno i vrlo uskoro otkriti svoje nakane, prenosi AFP.

"Poraz", "pljuska", "kazna", "udarac nogom u stražnjicu", "udarac batinom", samo su neki od izraza kojima jutrošnje francuske novine opisuju razmjere katastrofe što je pogodila predsjednika države te ističu kako je ovo bio njegov prvi izborni tekst nakon dolaska na vlast u svibnju 2012.


"Osuđen na promjene", piše Le Parisien na naslovnici. Presse Ocean ocjenjuje kako "više neće biti dovoljna tek kozmetička promjena u ministarskim redovima".

Najmanje 155 gradova s više od 9000 stanovnika koji su u posljednjih više od stotinu godina bili skloni ljevici, na jučerašnjim se izborima priklonilo oporbenim konzervativcima. Birači su na taj način, piše Liberation, kaznili Hollandea zbog njegove nesposobnosti da unaprijedi drugu po veličini ekonomiju eurozone te da se uhvati u koštac s nezaposlenošću koja je "zapela" na 10 posto.

Aktualni francuski predsjednik vrlo skupo plaća cijenu jer nije bio u stanju smanjiti stopu nezaposlenosti kako je obećao. Broj nezaposlenih u veljači je dosegnuo rekordnu brojku od 3,34 milijuna.

Hollandeov poraz iskoristit će predsjednica ekstremno desnog Nacionalnog fronta (NF) Marine Le Pen, čija je stranka osvojila vlast u 11 gradova, uglavnom na jugu zemlje koji se tradicionalno protivi imigraciji.

Le Pen je kazala kako je ovo nova faza u povijesti njezine stranke. Aludirajući na izbore za Europski parlament koji će se održati u svibnju Le Pen je rekla: "Borit ću se kako bih francuskom narodu pomogla da ponovno vrati osjećaj slobode... Mislim da na kraju mi možemo dobiti glavnu ulogu", rekla je Le Pen, izvješćuje Reuters.

Prema komentarima u brojnim francuskim listovima, ovaj bi poraz trebao zapečatiti sudbinu premijera Jeana-Marca Ayraulta koji politiku zemlje vodi posljednje dvije godine, a protivnici ga optužuju za amaterizam u poslu. Sve češće se ime popularnog i ambicioznog ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa spominje u kontekstu njegova nasljednika.

Istraživanje javnog mišljenja koje je za listove Le Parisien i Aujourd'hui en France proveo institut BVA, gotovo tri četvrtine Francuza ili njih oko 74 posto ne želi da Ayrault ostane na premijerskom mjestu. "Ne mogu pobjeći od rezultata: ovo je poraz za vladu..., a ja ću preuzeti svoj dio krivice", rekao je premijer sinoć u programu nacionalne televizije.

U ponedjeljak Hollande razgovara s Vallsom, a potom će imati radni ručak s Ayraultom. Na umu bi trebao imati i zelene koji trenutačno računaju na dva ministra u vladi. Njihov je kandidat pobijedio socijalističkog kandidata u Grenobleu.

"Pitanje koje treba postaviti je - što Francois Holande želi u budućnosti za svoju zemlju?", retorički pita predsjednik oporbene UMP stranke, Jean-Francois Cope te nastavlja: "Više od ičega ljudi žele učinkovitost i konkretne rezultate."

Mediji pišu kako svojevrsna utjeha za Hollandea može biti činjenica da su socijalisti zadržali prevlast u Parizu. Anne Hidalgo, desna ruka dosadašnjeg gradonačelnika Bertranda Delanoea, pobijedila je svoju protivnicu iz desnog UMP-a Nathalie Kosciusko-Morizet (40), blisku bivšem predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, koja je pobijedila u prvom krugu. Hidalgo (54) će biti prva žena na čelu francuskoga glavnog grada.

Pročitajte više