Francuski stručnjaci odbacuju tvrdnje o tome da je Arafat otrovan

Foto: Guliver image/Getty images

STRUČNJACI koje je francusko pravosuđe imenovalo kako bi istražili smrt Jasera Arafata koji je umro 2004. u bolnici blizu Pariza, odbacuju pretpostavku da je palestinski čelnik otrovan.

Izvor blizak slučaju tvrdi kako dosadašnja saznanja govore u prilog činjenici da bivši palestinski čelnik nije otrovan već da je umro prirodnom smrću. Tužiteljstvo u Nanterreu, blizu Pariza i odvjetnica Suhe Arafat, udovice palestinskoga čelnika nisu željeli komentirati informacije.

Arafatova udovica u srpnju 2012. uložila je žalbu sudu u Nanterreu, nakon što je na osobnim stvarima njezina supruga otkriveno postojanje polonija. Potom je, u studenome 2012. obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka bivšega palestinskog čelnika, a šezdesetak uzoraka poslano je na analizu na kojoj su radile tri ekipe stručnjaka - švicarska, francuska i ruska. Svi su radili odvojeno, ne kontaktirajući međusobno te su došli do različitih zaključaka, no nisu kategorički objavili da je polonij uzrok Arafatove smrti.

Izraelci su oduvijek odbacivali bilo kakvu umiješanost u smrt palestinskoga čelnika u 75. godini 11. studenoga 2004. u francuskoj vojnoj bolnici u Parizu.

Pročitajte više