Fuad Masum proglašen novim predsjednikom Iraka

Screenshot: YouTube

IRAČKI parlament u četvrtak je izabrao veterana kurdske politike Fuada Masuma za predsjednika države, što predstavlja korak prema toliko očekivanom formiranju vlade u zemlji koju polako uništava ofenziva sunitskih pobunjenika.

Predsjednik parlamenta Salim al-Džuburi je objavio izbor Masuma, rođenog 1938. koji će izabrati premijera. Masum je naslijedio Džalala Talabanija koji je bio predsjednik od 2005.

Masum, koji je u drugom krugu dobio 211 glasova, uvjerljivo više od 17 koje je dobio protukandidat Husein Musavi, bio je favorit nakon što su glavne kurdske stranke u srijedu navečer postigle dogovor o njegovoj kandidaturi.

Prema nepisanom pravilu, dužnost predsjednika Republike, uglavnom protokolarnu, obnaša Kurd, a predsjednik parlamenta je sunit.

Mjesto predsjednika vlade je rezervirano za šijita, kojeg će imenovati Masum.

Vladi, koju će formirati taj premijer, zadatak će biti da zemlju izvuče iz najteže krize u Iraku, nastale 9. lipnja kad su sunitski pobunjenici, na čelu s džihadistima Islamske države, pokrenuli ofenzivu u kojoj su osvojili velika područja Iraka i Sirije.

Pročitajte više