Fuele: Nema razloga da se razmatra odgoda ulaska Hrvatske u EU



HRVATSKA ulazi u Europsku uniju 1. srpnja iduće godine, uvjeren je Štefan Fuele, europski povjerenik za proširenje. Fuele je u razgovoru s novinarima u Pragu reagirao na najave da bi ulazak Hrvatske u EU mogao biti odgođen, kazavši da za tako nešto ne vidi potrebu.

"Ne vidim temelje da se razmatra odgoda primanja Hrvatske u EU. Naše izvješće o monitoringu je doista bilo poziv na buđenje, ali ne za medije, niti za parlamente nekih članica, nego za hrvatsku", rekao je Fuele, dodavši kako nimalo ne sumnja u sposobnost hrvatske vlade da ispuni deset zacrtanih zadaća.

Iako iz Njemačke sve češće dolaze signali kako "Hrvatska možda ipak nije spremna za EU", čini se da se radi samo o politikantskim izjavama. Potvrđuju to demantiji s briselskih adresa, ali i izjava njemačke vlade iz koje se iščitava da Angela Merkel i dalje čvrsto stoji iza Hrvatske.

Što s Ljubljanskom bankom?

Više bi vladu Zorana Milanovića u zadnjoj etapi puta prema EU trebali brinuti Slovenci, koji pokušavaju povezati bilateralno pitanje Ljubljanske banke s ratifikacijom pristupnog ugovora. Oglasio se tako danas i premijer Janez Janša, koji je u parlamentu izjavio da je dužnost vlade da štiti interese Slovenije i slovenskih institucija.

Međutim, Janša će ipak, kako stvari stoje, morati propustiti pod pritiskom iz Bruxellesa. Čelnici EU, naime, nisu oduševljeni pokušajem Slovenaca da ucijeni Hrvatsku, zbog čega je Janša teret Ljubljanske banke pokušao prebaciti na bivšu vladu.

Janša je tako izjavio da je vlada Boruta Pahora bila u puno boljem položaju da riješi pitanje oko Ljubljanske banke, zato što su hrvatski pregovori s EU tada još bili otvoreni. "Pahorova vlada dopustila je zatvaranja poglavlja o slobodnom protoku kapitala iako su dobili samo usmena obećanja da će Ljubljanska banka moći djelovati u Hrvatskoj nakon što Hrvatska uđe u EU", kaže Janša.

Aktualni slovenski premijer tvrdi da je Pahorova vlada pitanje Ljubljanske banke pomela ispod tepiha. Ova vlada će, obećava Janša, taj problem riješiti. "Trudimo se postići kompromisno rješenje, kako bi Slovenija ratificirala hrvatski pristupni ugovor", kaže Janša.

Pročitajte više