Fukushima ne miruje: Iz japanske nuklearke iscurilo 12 tona radioaktivne vode

VIŠE od 12 tona radioaktivne vode iscurilo je danas iz oštećenog reaktora u japanskoj nuklearki Fukushima, a jedan od djelatnika u nuklearki izjavio je da je dio vode iscurio u Tihi ocean, javlja AP.

TEPCO je rano ujutro javio o novom oštećenju na jednom od reaktora, što je uzrokovalo ponovno curenje radioaktivne vode. Odmah su javili i kako je u tijeku proces pročišćavanja vode.

Voda se koristi prvenstveno za rashlađivanje reaktora, a jednom kada prođe kroz cijeli sustav, u njoj se nakupljaju ogromne količine radioaktivnih tvari. Nakon toga voda se usmjerava na "reciklažu", odnosno pročišćavanje od radioaktivnih elemenata. Zbog puknuća na jednoj od cijevi kojom se zagađena voda provodi na čišćenje, došlo je do curenja.

Fukushima i dalje prijeti katastrofom

"Naši stručnjaci potvrdili su da je došlo do curenja veće količine kontaminirane vode. Postoji mogućnost da je jedan dio vode iscurio i u Tihi ocean", izjavili su iz TEPCO-a.

Glasnogovornik TEPCO-a tvrdi da je curenje sada zaustavljeno te da je istraga o uzrocima nesreće u tijeku. Najnoviji u nizu incidenata u Fukushimi ponovno je uznemirio svjetsku javnost. Japanske vlasti već nekoliko mjeseci uvjeravaju da je cijela nuklearka pod kontrolom i da ne postoji bojazan od nove katastrofe, ali ovakvi incidenti opovrgavaju istinitost tih tvrdnji. Čak godinu dana nakon katastrofe japanska nuklearka i dalje prijeti novom katastrofom, slažu se stručnjaci.

Pročitajte više