GONG: Političke elite su krive za nisku izlaznost, otuđile su građane od pristupanja EU

Foto: Tonči Plazibat / Cropix

"ZA ODAZIV tek 20,84 posto birača prvenstveno odgovorne političke elite koje su proces pristupanja Europskoj uniji svih ovih godina otuđile od građana", smatra GONG.

"Uz kumulativni efekt neinformiranosti o institucijama i procesima Europske unije, političke stranke pasivno su pristupile kampanji koja je prekratko trajala, a elektroničkim medijima nije bilo omogućeno da organiziraju sučeljavanja relevantnih kandidata. Stoga GONG poziva vlasti da proaktivno informiraju o aktivnostima na europskoj razini te da promijene zakonski okvir kako bi omogućili medijima smislenije izvještavanje o kandidatima", priopćili su iz GONG-a.

Osim niske izlaznosti, izbore za Europski parlament obilježio je velik broj nevažećih listića - više od pet posto. S obzirom na uvođenje preferencijskog glasanja, moglo se očekivati da će broj nevažećih listića biti nešto veći nego inače. GONG ističe da glasači nisu adekvatno educirani o novom sustavu glasanja.

"Kako bi se jasno utvrdilo koliko je nevažećih listića uzrokovano neznanjem, a koliko prosvjednim glasanjem, GONG poziva Državno izborno povjerenstvo da analizira nevažeće listiće te preporuči konkretne mjere za sprečavanje takve situacije na idućim izborima. Nadalje, činjenica da je svoj glas pojedinim kandidatima dalo 68,46% birača pokazuje značajan interes građana za preferencijsko glasanje te bi zbog povećanja participativnosti trebalo nastaviti u izborni model uvoditi mogućnosti direktnijeg utjecaja građana", kažu iz GONG-a.

Nadalje, iz GONG-a ističu kako je velik broj glasova bačen u vjetar. Čak 29,3 posto glasova dobile su liste koje nisu ostvarile mandat u Europskom parlamentu. "U odnosu na također visokih 25,2 posto na prošlim parlamentarnim izborima, GONG smatra da je riječ o strukturalnom problemu koji treba ozbiljno razmotriti u izbornoj reformi. Prvi korak u tom smjeru bila bi revizija registra političkih stranaka kako bi se utvrdio udio fiktivnih stranaka", poručuju iz GONG-a.

Pročitajte više