GONG: Svi su kršili izbornu šutnju, najslabija karika izbora birački odbori

Foto: Hina

IZBORNI je dan prošao uglavnom u demokratskoj atmosferi, ali i u znaku brojnih neanonimnih dojava građana, posebice tijekom poslijepodneva koje se uvelike odnose na nekompetentnost, nemar i neosjetljivost pojedinih članova biračkih odbora. Upiti građana ukazuju da je velik dio ostao nedostatno informiran o izbornom postupku.

GONG se zahvaljuje svim građanima koji su nam iskazali povjerenje te nam svojim pitanjima i dojavama omogućili dokumentiranje mnogih nepravilnosti koje ukazuju na potrebu za sustavnim poboljšanjima izbornog procesa i zakonodavstva. GONG posebno ističe nekompetentnost, nemar i neosjetljivost pojedinih članova biračkih odbora kao posljedicu njihove nedovoljne educiranosti. Primjerice, pojedini birački odbori nisu informirali birače koji nisu na popisu birača da imaju pravo glasati uz potvrdu. U jednom takvom slučaju u Zagrebu, birački odbor je reagirao i biračicu pronašao u popisu birača tek na pozivanje biračice na poznanstvo s ministrom uprave.

Građani su dojavljivali i više slučajeva već zaokruženih birača kao posljedica grešaka prilikom zaokruživanja (Split i Zagreb), pri čemu posebno zabrinjava manjak isprike ili razumijevanja za zabrinutost birača. Građani su javljali i česta odbijanja zahtjeva birača za dolaskom u kućni posjet na ponekad grub i neodgovarajući način (Zagreb, Gradište). Iako su prema zakonu članovi biračkih odbora nestranačke osobe, GONG je zaprimio više prijava o stranačkim osobama koje su kao takve prepoznate u lokalnoj sredini (Jasenovac, Vinkovci, Pirovac, Marjanci, Gojanec…).

U odnosu na rad promatrača, GONG-u je dojavljeno da birački odbor u Ivancu nije omogućio promatranje promatračima HDZ-a, dok su promatrači Živog zida iz Končanice dojavili probleme u komunikaciji s općinskim izbornim povjerenstvom. GONG-u je dojavljeno više slučajeva agitiranja i nedozvoljenog utjecaj pojedinih promatrača HDZ-a na birače u Zagrebu i Nuštru.

K tome, građani su dojavili da predstavnici HDZ-a poznati lokalnoj javnosti stoje pored biračkih mjesta (Ričine – Zadar i u Brezovici gdje nagovaraju na glasanje za kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović). Posebno ističemo dojave koje ukazuju na izostanak sustavne politike angažiranja kvalificiranih nezaposlenih osoba u biračkim odborima, što je velika propuštena prilika u uvjetima ekonomske krize. Umjesto nezaposlenih, ispada da su u biračkim odborima lakše našli I snašli predstavnici lokalne samouprave I političkih stranaka te članovi njihovih obitelji. Brojni upiti građana ukazuju da nisu adekvatno informirani o rokovima za prijavu glasanja izvan mjesta prebivališta, o predviđenom postupku glasanja uz potvrdu na dan izbora ako se ne nađu na popisu birača zbog isteka važenja osobne iskaznice.

Birači kojima je promijenjena lokacija biračkog mjesta, također nisu bili kvalitetno informirani o novim adresama biračkih mjesta. Što se tiče kršenja izborne šutnje, GONG je zaprimio brojne pritužbe na telefonsko nazivanje birača iz izbornih stožera, ponajviše HDZ-a ali i stožera Ive Josipovića, na slanje sms poruka za „pravi put“ Ive Josipovića, „na izbore“ u ime Ivana Vilibora Sinčića (e-mail) te na glasanje „za Kolindu“ s potpisom HSS-a.

Više se građana žalilo na agitiranje kandidata Sinčića putem Facebook stranice, ali i na agitiranja samih građana putem društvenih mreža, uključujući vrijeđanja pojedinih kandidata i pozive na bojkot. Potonje nije zakonom zabranjeno, no svakako odskače od načela izborne šutnje. Iskustvo GONG-a na ovaj izborni dan snažan je podsjetnik da građani traže i trebaju kvalitetno informiranje i sposobna izborna tijela koja će im jamčiti puno ostvarenje biračkog prava, pri čemu su najslabija karika birački odbori.

Pročitajte više