Gdje su dijelovi meteora? Ronioci u jezeru Čebarkul nisu uspjeli ništa pronaći

 Foto: AFP

RONIOCI nisu uspjeli pronaći dijelove meteora u jezeru Čebarkul u Rusiji, priopćeno je iz Ministarstva za izvanredne situacije. Podsjećamo, ruske su vlasti nakon pada meteora objavile fotografije kratera u zaleđenom jezeru gdje je pao oveći komad meteora. 
 
> Ruski meteor imao je snagu 30 nuklearnih bombi
 
"Ronioci su završili pretraživanje jezera. Dijelovi meteora nisu pronađeni", kaže glasnogovornica Ministarstva za izvanredne situacije Irina Rosijus. Jedan od članova ronilačkog tima ruskim je medijima kazao da je vidljivost vode zbog gustog mulja bila vrlo slaba. Ronioci su čitavo jutro pretraživali jezero, ali nisu uspjeli pronaći dijelove meteora. 
 

 
 
"Najvažnije je da nitko nije poginuo"
 
Genadij Oniščenko, šef ruske sanitarne službe, izjavio je da je obavljena analiza vode u jezeru, te su ispitane razine radioaktivnosti. Za sada nisu uočene vrijednosti iznad dozvoljenih granica. 
 
Činjenica da u jezeru nisu pronađeni komadi meteora zasigurno će dati novu "municiju" teoretičarima zavjere. Podsjećamo, ruski političar Vladimir Žirinovski, lider liberalnih demokrata, u petak je izjavio da se uopće ne radi o padu meteora, već su Amerikanci testirali novo oružje. 
 
"Ponašate se kao nekakvo primitivno pleme. Kakav meteor? Svemir ima svoje vlastite zakone. Kada nešto padne s neba, radi se o objektu kojeg je napravio čovjek. Ljudi su ratni huškači i provokatori", izjavio je Žirinovski. 
 
"Da je meteor koji je eksplodirao iznad nas bio samo malo veći, teško je uopće zamisliti što bi se dogodilo našim gradovima i selima. Ogromna suma od milijardu rubalja koja je potrebna za sanaciju oštećenih fasada i razbijenih stakala blijedi u usporedbi s gubicima koje smo mogli pretrpjeti. Najvažnija stvar je da nitko nije poginuo", izjavio je guverner regije Čeljabinsk Mihail Jurevič, prenosi RT. 
 
 

 
Sanacija će trajati tjedan dana
 
Prema zadnjim službenim brojkama, meteor je ozlijedio 1158 osoba, među kojima 289 djece. U bolnici je i dalje 52 ljudi, među kojima 13 djece. Nekoliko osoba koje su u petak hospitalizirane u međuvremenu su puštene iz bolnice. Dvije osobe koje su bile u kritičnom stanju se dobro oporavljaju. 
 
Sanacija štete već je započela. U obnovi sudjeluje oko 24.000 ljudi. Gotovo trećina oštećenih zgrada već je sanirana, a svi ostali popravci trebali bi biti gotovi u narednih tjedan dana. Dio troškova za sanaciju štete pokrit će se iz ruskog državnog proračuna, a oko 500 milijuna rubalja prikupit će se kreditnim zaduženjem. 

Pročitajte više