Ginekologu godinu i pol dana zatvora jer se dječak zbog njegove greške rodio nepokretan

Foto: Arhiva

OPĆINSKI kazneni sud u Zagrebu proglasio je dvojicu liječnika krivima za propuste u porođaju Jasmine Križančić Pitra u kolovozu 2007. godine kada je, po mišljenju suda, zbog greške liječnika njen sin rođen nepokretan.

Ginekolog Predrag Đurić nepravomoćno je osuđen na godinu i pol dana zatvora, a izrečeno mu je i pet godina zabrane rada u struci. Ovo je prvi put da hrvatski sudovi jednog liječnika zbog propusta kažnjavanju bezuvjetnom zatvorskom kaznom.

Drugookrivljeni ginekolog Ivo Balenović kažnjen je s tri mjeseca uvjetnog zatvora. Balenović je u sudnici odslušao presudu suca Rafaela Krešića, dok se Đurić na izricanju presude nije pojavio.

Dva liječnika teretilo se da su donijeli krivu odluku kada majku nisu porodili carskim redom. Zbog toga je trudnici slomljeno rebro, a dječak Dominic jedva je preživio porod, te je rođen u vrlo teškom stanju.

Zvonimir Tušak, odvjetnik obitelji Pitra, upozorava da ipak treba pričekati pravomoćnu presudu. Novinarima na sudu je kazao da je obitelj podigla i građansku tužbu protiv Republike Hrvatske, koja je suosnivač Kliničke bolnice Merkur, u kojoj se porod odvijao. Od RH traže nadoknadu štete u iznosu od 3,727.000 kuna.

"Dojmilo me se obrazloženje suca Krešića, njegove riječi kao da su izašle iz moje duše. Moj sin je platio najtežu kaznu, ali ako je to cijena koju treba platiti da bi se spasilo makar još jedno dijete i još jedna majka, onda ni naše strašne patnje nisu uzalud", rekao je Vanja Pitra, otac Dominicov otac, nakon što je odslušao presudu.

Pročitajte više