Gire dovodi plave kacige u Banovinu: Stat ćemo između HDZ-a i SDP-a, pokušat ćemo ih privoljeti na suradnju

 

ČETIRI nezavisna vijećnika koji su prije koji dan glasali da se skine točka o imenovanju gradskog parka po Splitskom (partizanskom) odredu kažu da nisu protiv toga, nego da su htjeli sačuvati kvorum kako bi se sjednica Gradskog vijeća privela kraju i riješile preostale točke. Danas su se u Banovini novinarima obratili Ivica Grubišić Gire, Tomislav Alujević Grgas i Damir Vidošević, dok je Igor Boraska bio opravdano odsutan. Premda nominalno nezavisni, dosad su uvijek bili vjerna podrška gradonačelniku Ivi Baldasaru tako da je potez od neki dan prilično iznenadio, pogotovo što tvrde da su za park nazvan po partizanskoj postrojbi koja je teško stradala od ustaša i Talijana 1941. godine. 

Gire miri suprotstavljene strane

"Oporba je inzistirala da će napustiti sjednicu ako se točka ne skine. U tom slučaju bi izgubili kvorum. Ova točka neće biti sporna na idućoj sjednici. Nas četvorica glasat ćemo za to, nema nikakvog spora, no htjeli bi stati između dvije strane, da ih pokušamo privoliti na suradnju. Ako bi uspjeli, bio bi to veliki civilizacijski iskorak u duboko podijeljenom Splitu", kazao je Grubišić Gire.

Za iduću sjednicu Komisije za imenovanja ulica predložit će da se u paketu riješe sve sporne situacije i datumi. Kao što se zna, na posljednjoj sjednici je puklo jer je predsjednik Komisije SDP-ovac Goran Sučić inzistirao da se uvrsti točka o Splitskom odredu, dok je HDZ uvjetovao da se onda prilaz Katalinića brijegu nazove Žrtve komunizma ili makar totalitarnih režima, na što Sučić nije pristao pa je na koncu dao i ostavku.

Alujević Grgas: Sučić je kriv

Tomislav Alujević Grgas, i sam član Komisije, smatra da je Sučić najodgovorniji za blamažu sa Odredom i parkom na sjednici, a smatra i da ideološka prepucavanja idu najviše na ruku velikim strankama, što ne čudi kada znamo da je izborna godina. 

"Ideološke teme izazivaju sve više prijepora pa mi gradski vijećnici tome trebamo pristupiti oprezno. Ja sam htio izbjeći da se ova tema lomi preko koljena, što se na kraju dogodilo. Pozitivno je što je Sučić dao ostavku. On je isključivi krivac", ocijenio je Alujević Grgas.

Vidošević: Bit ćemo tampon zona

"Mi ni u jednom trenutku nismo htjeli dezavuirati smrt 24 mladića. Svaka žrtva je strašna za roditelje, a to su bili mladi ljudi na početku života. Mi ćemo pokušati nešto napraviti između ove dvije rigidne struje, nešto kao tampon zona", složio se i Vidošević sa Girinim konceptom plavih kaciga koje će u Banovini pokušati pomirit dva suprotstavljena bloka, SDP-ov i HDZ-ov, i to na onome što je svakako najkompleksnije i za jedne i druge, a to je ideologija.

Baldasar na 10. travnja šalje cvijeće i delegaciju, a onda forsira partizanski park

Kako će to ići? Sigurno ne lako jer u nedostatku recentnih postignuća SDP i HDZ najrađe kupe poene na ideološkim razlikama. Zbunjeni Baldasar teško će biti od pomoći jer na 10. travnja šalje cvijeće i delegaciju za poginule HOS-ovce iz postrojbe nazvane po ustaškom zločincu Rafaelu vitezu Bobanu pa onda 10 dana kasnije forsira partizanski park.  

10. travnja Gire ne priznaje, a zbog Sučića, ne i Baldasara, on i njegovi plavci pisat će vodstvu SDP-a da im kažu je li njihovi članovi zauzimaju privatne stavove ili je to proklamirana politika partije. 

 

Pročitajte više