Glavaš izašao iz zatvora: "Spreman sam ući u pravnu bitku za potpunu slobodu"

Foto: Željko Miličević/Klix.ba

GLAVAŠ je na slobodu izašao nešto iza 13 sati. Dočekao ga je suradnik i prijatelj Ivan Drmić, a prva želja bila mu je, prema pisanju portala Klix.ba, popiti kavu na slobodi. U prisustvu prijatelja i novinara uputio se u Hotel Ero. Tamo je novinarima rekao da je sretan, dodao je da očekuje izricanje oslobađajuće presude u obnovljenom sudskom postupku. "Svjestan sam da je do toga dug put", dodaje.


Na upit što dalje s obzirom da je za njim izdana tjeralica, Glavaš je istaknuo kako je tjeralica stvar tehničke prirode s obzirom da ima iza sebe s pritvorom ukupno pet godina, dva mjeseca i četiri dana pritvora.

"Dakle, smatram da se te odredbe zakona ne mogu sada primjenjivati u ovim okolnostima, no to je stvar pravne procedure i mojih odvjetnika. Oni su već jučer podnijeli jedan podnesak Vrhovnom sudu da se taj pritvor ukine", kazao je Glavaš.

Na upit hoće li se odazvati pozivu pravosudnih institucija Glavaš je kazao kako će se odazvati pozivu pravosudnih institucija RH. Pretpostavlja da će Vrhovni sud sazvati ročište gdje će ponovno razmatrati akte, žalbe iz 2009. godine.

Sada će, kaže, biti nekoliko dana u Drinovcima kod Gruda gdje ima obiteljsku kuću, a onda će razgovarati sa svojim odvjetnicima o tome kada će u Hrvatsku. prenosi Klix.ba

 


Podsjetimo, n
ešto  prije 11,30 sati u mostarski zatvor stigla je odluka Suda iz Sarajeva kojom je Ministarstvo pravde BIH-a ukinulo presudu Branimiru Glavašu i naložilo njegovo puštanje iz zatvora, a na temelju odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o ukidanju pravomoćne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin, potvrdio je u utorak Hini Glavašev sin Filip.

Ispričao je da ga je nazvao otac i rekao mu da se sprema za izlazak iz mostarskog zatvora.


Nešto prije dostavljene odluke Ministarstva pravde BIH-a u razgovoru za Hinu Glavašev odvjetnik Dražen Matijević rekao je da ima informaciju da je Sud BIH danas donio odluku o puštanju Glavaša iz zatvora, te da se očekuje njegov najskoriji izlazak.

Naglasio je kako je danas u ime svoga branjenika Glavaša uložio zahtjev Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da ukine istražni zatvor temeljem tjeralice zagrebačkog Županijskog suda. Tvrdi da za to nema zakonske osnove jer je Glavaš više od pet godina proveo u istražnom zatvoru.

Pet godina u zatvoru

Od ukupno pet godina i četiri mjeseca van slobode, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

Ustavni sud Republike Hrvatske odluku o ukidanju presude Vrhovnog suda vezano za osmogodišnju kaznu zatvora donio je 12. siječnja, a nakon toga Županijski sud gdje je ostala važiti nepravomona presuda u trajanju od deset godina izdao je prošlog tjedna tjeralicu za Branimirom Glavaše. Prema toj tjeralici u slučaju da stupi na tlo Republike Hrvatske Glavaš bi bio uhićen.

Miljenić: Pitajte Županijski sud, neću o tome

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić vrlo šturo je komentirao izlazak Branimira Glavaša iz mostarskog zatvora, ističući da o Glavaševom mogućem ponovnom zatvaranju u Hrvatskoj odlučuje sudbena, a ne izvršna vlast.

"Što se tiče Glavaševa uhićenja ili ne uhićenja, o tome ne odlučuje izvršna, već sudbena vlast pa to treba pitati nadležni Županijski sud. Ja u to neću ulaziti, ono što sudbena vlast naloži, to je na izvršnoj da provede u ovakvim slučajevima", kratko je poručio Miljenić novinarima u Hrvatskom saboru.

Glavaš vrijeme u zatvoru iskoristio za proučavanje prava i zakona

U telefonskom razgovoru za Hinu na putu prema Drinovcima Glavaš je rekao da se osjeća "miran, zadovoljan i sretan jer je prošao velik dio teškog puta dokazivanja da nije ratni zločinac".

"Odlukom Ustavnog suda dobio sam prvi dio slobode, a za potpunu slobodu, koja znači dokazivanje nevinosti, spreman sam ući u pravnu bitku", kazao je Glavaš.

Vrijeme provedeno u mostarskom zatvoru iskoristio je za proučavanje pravne struke i brojnih zakona. No, kaže, općenito je puno čitao, od povijesnih knjiga do ostalih, što mu je pomoglo da prebrodi teške dane bez svoje obitelji.

"Sretan sam i ponosan što me svih ovih godina nisu zaboravili brojni prijatelji i članovi HDSSB-a, koji su stajali uz mene i vjerovali mi", poručio je.

Pročitajte više