Glavni tajnik NATO-a: Samo vojnim odgovorom možemo pobijediti Islamsku državu

Foto: FAH

TERORISTI Islamske države su "surovi protivnici Zapada", naglasio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, ocijenivši kako se jedino vojnim odgovorom može pobijediti ta organizacija.

"Svi saveznici su odlučni i ujedinjeni protiv terorizma", rekao je Rasmussen u govoru u Bruxellesu na poziv instituta Carnegie Europe.

Islamska država puna mrzitelja Zapada

"Ta skupina odbacuje naša slobodna društva. Oni su surovi mrzitelji Zapada, iskoristit će svaku priliku za napad na naše vrijednosti i nametanje svojih nazadnih pogleda na svijet", rekao je.

"Potreban je vojni odgovor kako bi se pobijedilo i uništilo tu organizaciju", rekao je Rasmussen, dok su se istodobno na međunarodnoj konferenciji u Parizu sastali predstavnici dvadesetak zemalja kako bi odredili ulogu svake od njih u međunarodnoj koaliciji koju žele SAD, koje se od početka kolovoza bore zračnim napadima u Iraku protiv te ultranasilne organizacije.

"Mi smo na bojišnici nove bitke između tolerancije i fanatizma, demokracije i totalitarizma, otvorenih i zatvorenih društava", ocijenio je.

Napadi IS-a nalik genocidu

"Islamska država čini užasna zvjerstva i pokolje, njihovi napadi na pripadnike vjerskih i etničkih manjina po mojem su mišljenju vrlo slični genocidu. Smatram da takvo stanje daje legitimitet vojnoj operaciji protiv IS-a u skladu s načelima Povelje UN", rekao je Rasmussen.


Rasmussen, koji krajem mjeseca napušta položaj glavnog tajnika UN, ukazao je i na "novo doba nemira i revizionizma", među ostalim i zbog agresivnog ponašanja Rusije na istoku Europe.

Rusija izaziva nestabilnost

Moskva je "pogazila sva pravila i obveze koji su jamčili mir u Europi nakon kraja Hladnog rata", kazao je Rasmussen.

"Jasno je kako djeluju. I u Moldovi i u Gruziji, a sad i u Ukrajini, Rusija je upotrijebila gospodarski pritisak i vojne akcije kako bi izazvala nestabilnost, sukobe i smanjila neovisnost svojih susjeda", objasnio je.

"Moramo ostati jaki i ujedinjeni kako bismo branili našu slobodu zajedničkom obranom svih saveznika, što je temeljno načelo NATO-a koji želi da sve članice odgovore kad je jedna napadnuta", dodao je.

Bivši norveški premijer Jens Stoltenberg će zamijeniti Rasmussena na mjestu glavnog tajnika NATO-a 1. listopada.

Pročitajte više