Globalno zagrijavanje nas ubija: Hrana koju jedemo je sve lošija!

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

KLIMATSKE promjene negativno utječu ne samo na količinu proizvedene hrane, već i na njenu kvalitetu, pokazalo je istraživanje Vijeća za globalne poslove iz Chicaga, prenosi LA Times.

Zbog povećane razine ugljičnog dioksida u atmosferi, što je glavni uzrok globalnog zagrijavanja odnosno štetnih klimatskih promjena, mnoge poljoprivredne kulture danas imaju manju nutritivnu vrijednost nego ranije.

U istraživanju je tako utvrđeno da je znatno smanjena razina proteina u žitaricama. Također, već ranije je upozoreno da će porast temperatura znatno smanjiti kvalitetu riže.

Već ranije su se znanstvenici počeli baviti izučavanjem sorta stoke, peradi, grožđa, gljiva i usjeva koje mogu preživljavati usprkos visokim temperaturama. "Adaptacija mora krenuti odmah. Razvoj nužnih znanstvenih postignuća i njihova distribucija trajat će godinama, možda i desetljećima", stoji u istraživanju čiji autori očigledno smatraju da se efekti globalnog zagrijavanja više ne mogu neutralizirati.

"Moramo razviti sorte biljaka i životinja koje se bolje mogu nositi s temperaturnim stresovima poput velikih vrućina i nestabilnog vremena. Trebaju nam usjevi koji efektnije koriste vodu, koji mogu rasti u marginalnim uvjetima, a istovremeno imaju dodatnu nutritivnu vrijednost. Temperature će rasti, a razina padalina će se mijenjati. Poljoprivrednici stoga moraju shvatiti što je nova realnost, a to su vremenske promjene", navodi se u izvještaju.

Istraživanje koje je trajalo nekoliko mjeseci, a čiji su zaključci da bi se izučavanju efekta klimatskih promjena na floru i faunu trebalo posvetiti puno više pozornosti, nadgledao je bivši američki ministar poljoprivrede Dan Glickman. Rezultati će u Washingtonu danas biti i službeno predstavljeni predstavnicima poljoprivredne industrije.

Pročitajte više