Goran Beus Richembergh: Uhićenje Bandića za konačno otriježnjene nacije

Foto: Hina

SABORSKI zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh je putem Facebooka javnosti ponudio uvid u vlastita promišljanja o uhićenju i posljedicama uhićenja zagrebačkog gradonačelnika.

On se u osvrtu dodirnuo "modusa operandi" koji je Bandiću omogućio da osvoji i zadrži utjecaj u glavnom gradu, pa čak i pohvalio njegov "nagon za političkim preživljavanjem i talent za populizam i demagogiju."

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:
    
Gasi se još jedna, do jučer neprikosnovena, zvijezda hrvatskog političkog neba. Milan Bandić je mnogima valjao. Bio je milosrdan na svoj način prema najvećoj sirotinji i prema najvećim bogatunima. Volio je zavičajne mreže i lojalne udruge, fleksibilne poduzetnike i crkvene dostojanstvenike. A i oni su njemu izdašnu proračunsku ljubav obilato uzvraćali svojim glasovima i javnim zagovorom.

Pogodovao je savjesnim sponzorima i donatorima koji su mu, kao nikome nikada prije na račun samo u jednoj kampanji uplatili 32 milijuna kuna. Udijelio je klijentima i prijateljima mnogo, što po čudnim kriterijima, što bez ikakvih kriterija. Političke suparnike je najprije uspješno identificirao pa onda gotovo sve i uglavnom jeftino (pot)kupio i priveo među svoje sljedbenike. Mnogima je imponirao, a neki dugo nisu htjeli vidjeti pogubnost njegova društva. Bio je uzor i nekim drugim gradonačelnicima, koji su sanjali postići njegovu slavu, "uspješnost" i omiljenost ali nisu nikad imali njegovu besprizornu drskost, tako jak nagon za političkim preživljavanjem i talent za populizam i demagogiju. Zato je i razumljivo što ih toliko žali za njim, bez obzira kuju li ga naivno u zvijezde tvrdnjama da je napravio mnogo, strahuju li za poslove i novac koji im je osigurao i garantirao ili bagateliziraju li njegove grijehe, čuvajući vlastitu kožu i skrivajući svoje nemoralne paktove koje su s njim imali.

No problem je u tome što nije dijelio svoje i što je za javni novac kojim je raspolagao prema tržišnim cijenama morao napraviti gotovo dvostruko više.

Ni jedna druga afera neće napraviti toliko na otrežnjavanju nacije od pogubnosti korupcije kao ova jer je njom konačno zarezano do dna, do kapilara. Mogao bih se kladiti da će optužnica sadržavati mnogo više elemenata od ovih inicijalnih i da će proširenjem istrage smještaj u sobi s pogledom na crte dobiti još neki "ugledni građani".

Pročitajte više