"Gotovinu za precjednika!"

SVE DO sada politika se bavila Antom Gotovinom. Sad se mnogi pitaju hoće li se oslobođeni Gotovina baviti politikom.

I dok je ovog petka navečer, uoči dolaska generala na Trg bana Jelačića, uglavnom bilo lako pretpostaviti tko bi podržavao Gotovinu, nakon njegova obraćanja uskiptjeloj masi stvari više nisu tako jednostavne.

Poruke o tome da je rat konačno gotov, da bi se trebalo odmaknuti od prošlosti i gledati prema budućnosti, zahvala institucijama i slavljenje pravne pobjede, uz poruku da bi se izbjegli Srbi trebali vratiti u Hrvatsku jer je to i njihova država, sve manje zvuče kao nešto što bi željeli čuti svi oni koji su se godinama klanjali njegovu mitu.

A sve više kao nešto što se uklapa u retoriku njihovih političkih, pa i svjetonazorskih protivnika.

No, kad se pogleda unazad petnaestak godina ta nekonzistentnost zapravo je očekivana.

HDZ ga hapsi, SDP ga pušta

Tuđmanov HDZ štitio je Gotovinu od haških istražitelja. Pašalićev HDZ s njim je organizirao je pobunu protiv ljevičarske vlade. Sanaderov HDZ ga je "identificirao, locirao i transferirao" u zamjenu za pregovore s EU.

Račanov SDP pustio je Gotovinu da pobjegne. Njegova vlada otvorila je rat s Carlom Del Ponte oko haške optužnice. Milanovićev SDP žestoko je branio Gotovinu, osporavajući prvostupanjsku osuđujuću presudu. SDP-ov ministar obrane vratio je Gotovinu iz Haaga, a SDP-ov premijer dočekao ga u zračnoj luci.

Ima toga još. Bivši predsjednik Stjepan Mesić umirovio je Gotovinu zajedno s ostalim potpisnicima onog čuvenog generalskog pisma. Par godina kasnije Mesić se u suradnji s Ivom Pukanićem zauzeo za poništavanje optužnice i vraćanje Gotovine u status osumnjičenika.

Šeks je posebna priča

Tomislav Karamarko izjavio je nakon odlaska sa čela Ureda za nacionalnu sigurnost 2001. godine da je optužnica protiv Gotovine "politička" i da je treba odbaciti. Četiri godine kasnije kao čelnik Protuobavještajne agencije radio na "lociranju" haškog bjegunca.

Vladimir Šeks je posebna priča. Prvo je s Gotovinom rame uz rame stajao na splitskoj Rivi, zatim je prijetio njegovim "lociranjem, identificiranjem, uhićenjem i transferiranjem", potom se ispričao da nije tako mislio već je samo prenosio stavove VONS-a, da bi prije par dana odigrao na sigurno: "Ivo Sanader je je naredio uhićenje Gotovine, nisam ja".

Karamarko sanira štetu

Sada čak i Karamarkov HDZ želi sanirati štetu. Generalov prijatelj i Karamarkov ministar za branitelje u sjeni, Željko Dilber, požurio je izjaviti da nije ni njegov sadašnji šef stranke odgovoran za Gotovinino uhićenje. "Znam tko je, ali neću sada reći", kazao je Dilber.

Uglavnom, hvataju se političke pozicije za vrbovanje Gotovine. A u narodnoj masi je osvanuo dugo očekivani plakat: "Gotovinu za precjednika!".

Hrvatski Eisenhower

Ako je mogao general Dwight Eisenhower, pobjednik Drugog svjetskog rata, zašto ne bi mogao general Ante Gotovina, pobjednik Domovinskog rata? Mnogima je taj scenarij lako zamisliv.

No, je li realan?

Prvo, pomalo su smiješna koketiranja stranačkih čelnika s oslobođenim generalom, kad je jasno da je u ovom trenutku Gotovina - odnosno njegov mit - veći od svih hrvatskih stranaka. Zajedno s njihovim čelnicima.

Za heroja ništa nije dovoljno dobro

Drugo, ulazak u politiku neminovno bi okaljao njegovu reputaciju. Za takvog heroja ništa nije dovoljno dobro, pa čak ni titula predsjednika Republike. Recimo, Željko Dilber je objasnio da Gotovina nije išao u Vukovar na obljetnicu da "ne bi zasjenio događaj". On je, naime, u ovom trenutku veći i od samog grada-mučenika.

Osim toga, u političkoj utrci moglo bi mu se izvući mnogo toga iz njegove nadasve živopisne biografije. Materijala sigurno ne bi nedostajalo.

Neka druga populacija

Treće, stječe se dojam da Gotovina od svog povratka iz Haaga raste u očima neke druge populacije, ljudi koji su ga godinama smatrali prijetnjom europskim ambicijama i oruđem u rukama političkih radikala, i koji sada pozdravljaju njegove poruke, dok pada u očima onih koji nisu očekivali do svog heroja da se tako ponaša.

Pa i da se srdačno šali na Pantovčaku s Ivom Josipovićem, čovjekom kojeg je radikalna desnica optuživala zbog sastavljanja haških optužnica protiv Hrvata. Ukratko, od Gotovine se očekuje da nastavi gdje je stao 2001. godine. Da se uklopi u Karamarkovu družinu i sruši nenarodni režim.

Šampanjac sa SDP-ovcima

A onda on govori o povratku Srba i okretanju budućnosti, ispijajući šampanjac sa SDP-ovim ministrom Kotromanovićem. Onim koji je prije deset godina isukanom alkarskom sabljom prijetio SDP-ovoj vladi zbog progona generala.

Koliko god sve zvučalo jednostavno, jedino što je u ovom trenutku lako zamisliti jesu Gotovinini plakati. Njih smo se već nagledali.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više