Grabar Kitarović: U NATO-u me zovu "ona koja se mora slušati"

Foto: Hina

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u petak kako podupire rezoluciju Europskog parlamenta (EP) kojom se snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja te kako od Srbije očekuje da se vrlo jasno ogradi od Šešeljevih velikosrpskih stavova.

"Pozdravljam rezoluciju EP-a i od Srbije očekujem da se vrlo jasno ogradi od stavova Šešelja", rekla je Grabar Kitarović novinarima prije skupa "Žene za predsjednicu" HDZ-ove Zajednice žena "Katarina Zrinski“, upitana kako ocjenjuje rezoluciju EP-a koju su pokrenuli hrvatski parlamentarci, a Srbija se nije ogradila od Šešeljevih izjava.

Na pitanje kakav će stav imati prema Srbiji, ako bude izabrana za hrvatsku predsjednicu, odgovorila je da će to biti stajalište uzajamnog poštovanja i dobrosusjedskih odnosa, ali i naglasila kako Srbija mora riješiti otvorena pitanja, suočiti se s prošlošću, te rješiti pitanje Šešelja koji je ratni zločinac kome je mjesto u Hagu.

"To treba vrlo jasno reći i to pitanje treba riješiti", rekla je predsjednička kandidatkinja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.

Europski parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

Zakašnjela reakcija

Grabar-Kitarović dobrim potezom, iako zakašnjelom reakcijom, smatra i to što premijer Zoran Milanović, zbog situacije s Šešeljem, nije otputovao u Beograd na sastanak šefova vlada Srednje i Jugoistočne Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom.


"To je dobar potez, ali i zakašnjela reakcija. Očito pokušava popraviti stanje da danima ili skoro tjednima nisu reagirali na stanje da preko granice imamo čovjeka koji još uvijek u pitanje dovodi teritorijalni integritet i suverenitet Hrvatske", naglasila je Grabar Kitarović.

Upitana za komentar telefonskog intervjua Vojislava Šešelja u emisiji "Bujica" na Osječkoj TV, odgovorila je da u potpunosti podržava slobodu novinarstva i uređivačke politike i u to se ne misli miješati.

Pad BDP-a dvanaest kvartala zaredom predsjednička kandidatkinja HDZ-a ocijenila je katastrofom, naglasivši da se to više ne događa niti u jednoj europskoj zemlji.

"Na dnu smo ljestvice po razvoju, konkurentnosti i zaposlenosti a iza nas su još samo dvije države. Ako Vlada ne uspije riješiti taj problem, mora odstupiti", istaknula je Grabar-Kitarović.

Apolitično domoljublje u političke svrhe

Na pitanje je li riješen problem oko izvođenja pjesme "Moja domovina" u njezinoj kampanji, jer Zrinko Tutić koji je jedan od njezinih autora ne želi da se ona koristi u predizborne svrhe, Grabar-Kitarović je rekla da njezin izborni stožer razgovara s Tutićem o tome.


"Voljela bih da se ta pjesma koristi zato što mi je to simbol jedinstva početkom devedestih godina. Ja bih doista željela obnoviti hrvatsko zajedništvo da se više ne dijelimo i budemo zajedno", rekla je.

Tu pjesmu drži apolitičnom i domoljubnom i da ne pripada niti jednoj političkoj stranci, već isključivo hrvatskom narodu i građanima.

Grabar Kitarović: U NATO-u me zovu - "ona koja se mora slušati"

Kolinda Grabar Kitarović rekla je u petak kako želi da njezina kandidatura za hrvatsku predsjednicu bude ohrabrenje svim ženama u Hrvatskoj i izvan nje da mogu i umije sve, te su jednako sposobne kao i muškarci, što će i dokazati.

"Među našim djevojčicama moramo njegovati ambiciju i ne smijemo dopustiti da se bilo kome od nas kaže da ne možemo nešto zato što smo žena. Mi možemo sve i to ćemo dokazati", istaknula je Grabar Kitarović na skupu "Žene za predsjednicu" u organizaciji HDZ-ove Zajednice žena "Katarina Zrinski“, na kojem su članice te stranačke zajednice i njezine gošće iz koalicijskih stranaka dale potporu Kolindi Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a kazala je da će, kao predsjednica Republike, poticati ulogu žena u gospodarstvu, poduzetništvu, politici i u društvenom životu.


Želi vidjeti i više žena u hrvatskim Oružanim snagama i vanjskoj politici, te će se založiti za bolju brigu za mlade obitelji i umirovljenike.

"U kampanji doživljavam seksističke napade"

Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da je kroz svoju karijeru probijala mnoge "staklene stropove", postavši, uz ostalo prvom ministricom vanjskih poslova, prvom hrvatskom veleposlanicom u SAD-u te prvom i najviše rangiranom ženom u političkim i vojnim strukturama NATO-a.

Iznoseći svoja iskustva Grabar-Kitarović rekla je da joj nije bilo lako komunicirati kao žena u NATO-u između velikog broja muškaraca, ali i naglasila kako je danas zapovjednici u tom vojnom savezu i Afganistanu zovu - "ona koja se mora slušati" .

Istaknuvši da u predsjedničkoj kampanji doživljava seksističke napade, Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da to nikada nije shvaćala osobno.

"Kad netko nema politički program onda mora naći bilo koji izgovor da bi napao političkog suparnika", naglasila je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja.

Dodala je kako je važna upornosti u inzistiranju na onome što treba napraviti, rekavši da nema tog predsjednika Vlade koji će joj, kao predsjednici Republike, odbiti sjednicu Vlade kada je bude predlagala.

Zalaganje za jednakost spolova

Naglasila je i da će se kao predsjednica Republike zalagati za jednakost spolova, jer u Hrvatskoj, iako ima zakonodavstvo po najvišim standardima EU - ta jednakost u stvarnosti ne postoji.

"Moramo ukazivati na primjere diskriminacije i raditi na tome da se zakonodavstvo pretoči u stvarnost te žene i muškarci u Hrvatskoj budu jednakopravni, poštovani i cijenjeni", rekla je Grabar-Kitarović.

Ističući kako je Hrvatska zrela da dobije prvu predsjednicu Republike, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika HDZ-a Željko Reiner rekao je da će Grabar-Kitarović na toj funkciji štititi hrvatske nacionalne interese, što je pokazala i svojim dosadašnjim radom.

"Nakon dosta godina došlo je vrijeme da imamo predsjednicu koja će znati cijeniti sve hrvatske tradicionalne vrjednosti, predsjednicu koja se neće stidjeti imati predsjedničku lentu - hrvatsku trobojnicu te koja će držati ruku na srcu kada se svira hrvatska himna ", zaključio je Reiner.

Pročitajte više