Grabar Kitarović: Za mene je Hrvat i onaj tko živi u Hrvatskoj, a Srbin je po nacionalnosti

Screenshot: BHT1

NOVOIZABRANA predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je u intervjuu za BHT1 kako "postoje razni načini unutarnjeg uređenja BiH".

"To nije nužno treći entitet", kazala je Grabar Kitarović i dodala da bi voljela da se prestane govoriti da se ona zalaže za treći entitet jer "to ne odgovara istini".

"To je stav koji sam rekla. Ako se tako dogovore narodi, onda jest to to", objasnila je Grabar Kitarović.

Kazala je i kako u pojedinim dijelovima BiH, točnije u Republici Srpskoj, "nema povratka Hrvata koji bismo voljeli vidjeti".

Voditeljica Sanela Prašović Gadžo odmah je dodala da je Milorad Dodik čestitao na pobjedi na predsjedničkim izborima te je Grabar Kitarović upitala hoće li iskoristiti kontakt s njim i vidjeti zašto se Hrvati ne vraćaju na teritorij RS.

"Srbija treba priznati Kosovo"

"Apsolutno hoću. Veselim se kontaktu s njime (Dodikom) i želim da razgovaramo o konkretnim problemima i konkretnim pitanjima", rekla je Grabar Kitarović.

Rekla je i kako bi voljela da Srbija riješi pitanje položaja hrvatske manjine.

"Ja svesrdno želim Srbiji da krene putem članstva u Europskoj uniji", izjavila je Grabar Kitarović i dodala da bi Srbija trebala priznati Kosovo.

"Po meni je Hrvat i onaj tko je pravoslavne vjeroispovijesti i koji je Srbin po nacionalnosti. On je ipak Hrvat u smislu hrvatskog državljanina", kazala je Grabar Kitarović i dodala da joj smeta izraz "građanke i građani".

"Kada sam na selu rekla "građanke i građani" oni su me pitali zašto ih isključujem. Kazali su da oni nisu građanke i građani jer žive na selu", objasnila je Grabar Kitarović u intervjuu za BHT1 koji će u potpunosti biti objavljen iduće srijede.

Pročitajte više