Grad Rijeka nema novca za asistente u nastavi, ali ima za dekoracije i satove

Foto: Mirko Musanić/HR Foto

RIJEKA je među gradovima koji ne znaju kako i gdje pronaći novac potreban za plaćanje asistenata koji djeci s posebnim potrebama pomažu u nastavi i bez kojih bi toj djeci školovanje bilo znatno teže, mnogima i posve nemoguće.

I dok se za asistente u nastavi nema, u proračunu Grada Rijeke našlo se sredstava za "prioritetne" stvari. Izdvajamo ih nekoliko:

1. Prigodna dekoracija i iluminacija - više od 2 milijuna kuna

Bi li itko od Riječana zamjerio gradskim vlastima kad bi tijekom blagdana grad manje bliještio, a bar dio novca namijenjenog za dekoraciju bio preusmjeren za asistente u nastavi? U proračunu za 2014. godinu za tu je svrhu namijenjeno 2.059.000 kuna, a za 2015. i 2016. ima se u planu 2.077.000 kuna.

2. Kapitalni projekt: Postav skulptura u javnim prostorima - 340 tisuća kuna

Pred asistentima bez kojih pojedina djeca ne mogu pratiti nastavu, prednost u proračunu imaju i skulpture koje trebaju krasiti javne prostore. Ove godine je u tu svrhu namijenjeno 340 tisuća kuna, a za 2015. i 2016. ima se u planu po 200 tisuća kuna.

3. Održavanje javnih satova - 259 tisuća kuna


Po 259 tisuća kuna godišnje Grad Rijeka, prema proračunu, troši na održavanje javnih satova. Ako je suditi po visini vrtoglavog iznosa, javni sat u Rijeci postoji na svakom koraku.
 

Pročitajte više