Grad odlučuje hoće li zaštititi djecu od narkomanskih igala i droge; Izlika im više ne može biti novac

Foto: MPS

NAKON što smo objavili tekst o katastrofalnom stanju u parku kojeg koriste djeca iz vrtića Različak u Petrinjskoj napokon se nešto pokrenulo.

Ravnateljicu vrtića Sanju Hukavec odmah po izlasku članka kontaktirala je policija koja se nalazi svega par metara dalje i obećala češće ophodnje (op.a. pitamo se zašto nisu ranije), a javila im se i Ivana Kristić Buntić, upraviteljica Zaklade “Hrvatska za djecu” koja djeluje U okviru Ministarstva socijalne politike i mladih.

Ona je izrazila volju da njihova Zaklada ako bude trebalo financira postavljanje ograde, za koju u vrtiću smatraju kako je jedina šansa da spriječi ulazak osoba koje koriste park za drogiranje, opijanje i ostale stvari.

"Mi već predugo čekamo, ovo je pitanje koje se hitno mora riješiti. Koga god zovem u ovih pet godina svi su kooperativni, a na kraju se ništa ne poduzima, a ovo pitanje sigurnosti djece se hitno mora riješiti jer djecu moramo zaštititi", rekla je za Index ravnateljica Hukavec.

Zaklada "Hrvatska za djecu" voljna financirati ogradu

Upraviteljica Zaklade Ivana Kristić Buntić za Index je potvrdila njihovu volju da pomognu vrtiću.

"Imamo iskaze interesa koji su završili u 12. mjesecu i čekamo sljedeći krug za mjesec do dva, a onda bi u krug interesa uključili i vrtić. Vrtić bi trebao nama predati papire u iskaz interesa, odnosno aplicirati za sredstva, a nadležne institucije trebaju odraditi prvo svoj posao i onda postoji mogućnost da Zaklada financira postavljanje ograde", rekla je za Ivana Kristić Buntić.

Budući da se sad pronašla i mogućnost financiranja više nema prepreke za postavljanje ograde jer u ovom slučaju više ne vrijedi izlika "nemamo novaca". Sad sve ostaje na volji gradskih vlasti da odobre ovaj projekt, točnije na nadležnom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport.

A upravo će tom uredu Mjesni odbor Zrinjevac poslati zahtjev za postavljanje ograde u parku kod vrtića u Petrinjskoj.

"Iz Vijeća gradske četvrti Donji grad nas nitko nije kontaktirao sad s prijedlogom za postavljanje ograde, a mi bi ga zasigurno prihvatili jer je nužno da se djeci osigura park u kojem će biti sigurni. Zato ćemo sad mi poslati direktno Gradskom uredu za obrazovanje zahtjev za ogradom", rekao je za Index Dean Čizmar iz MO Zrinjevac.

"Nije civilizacijski da postavljamo ograde"


S druge strane Nedjeljko Gojo, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad, kojeg smo ponovno kontaktirali, rekao je da su oni u planu Malih komunalnih akcija odbili taj prijedlog jer se može postaviti ograda od maksimalno 1,8 metara, a smatraju kako ona ne bi spriječila ulazak onih koji park koriste za drogiranje, opijanje i devastaciju.

"Nama su iz Zrinjevca, podružnice Holdinga rekli da je ova ograda dobra i čvrsta te da oni ne mogu postaviti ogradu veću od 1,8 m jer im za to treba građevinska dozvola. Međutim ni ta ograda ne bi spriječila delinkvente koji bi se i preko nje mogli popeti i ući u park tako da smo svi skupa procijenili da je najbolje da ovakva ograda kakva je i ostane. Ne možemo sad bacati ovu da bi postavili drugu koja također ne bi mogla zaustaviti ikoga da ulazi u park. To bi značilo da bi mi na svakom vrtiću u gradu sad morali postavljati te barijere što mi se čini da nije civilizacijski da se jedino zaprekama obranimo od ljudi koji se ne ponašaju kako treba", zaključio je Gojo.

Međutim Dean Čizmar tvrdi da ne treba građevinska dozvola za ograde do 2,2 metra, već da je potrebno samo napraviti projektnu dokumentaciju, a kaže kako to nije problem.

Dalje sve ostaje na gradskim vlastima hoće li dopustiti vrtiću da postavi ogradu i tako spriječi ulaz onima kojima dječje igralište služi za drogiranje i alkoholiziranje, ostavljajući pri tom za po djecu opasne stvari.

Pročitajte više