Građani mogu mirno spavati, policija uhitila bombaša: Tko je Vojislav B., osumnjičeni za eksplozije u Zagrebu?

Foto: Facebook, Marko Todorov, Ivan Klindić, Damir Krajač, Bruno Konjević/Cropix

PRVO je odjeknula eksplozija u Podsusedu, a potom, dva dana kasnije, i na autobusnoj stanici u Stenjevcu. Sve je upućivalo na to da su napadi povezani. Strah i neizvjesnost među građanima Zagreba polako se stišava. Nakon današnje konferencije za novinare Ravnateljstva policije, na kojoj je otkriveno kako je osumnjičeni za dvije eksplozije na području Zagreba uhićen, građani više ne trebaju strahovati.



"Zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela dovođenja u opasnost opće opasnom radnjom ili sredstvom dana 9. siječnja postavljanjem improvizirane eksplozivne naprave u Podsusedu i 11. siječnja kada je na autobusnoj stanici postavio i aktivirao eksplozivnu napravu uhićen je hrvatski državljanin rođen 1959. godine. U zakonu o predviđenom roku kaznena prijava će biti dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu", potvrdio je danas načelnik krim policije Vitomir Bijelić i tako potvrdio informacije Indexa da je upravo 53-godišnji Vojislav B., lakše ozlijeđen u eksploziji na Stenjevcu, podmetnuo bombe.

Više od 250 osoba je ispitano tijekom kriminalističke istrage, koja se i dalje nastavlja. Provedeno je 25 pretraga stanova, vozila i drugih objekata, a provodi se vještačenje nad više od 200 zaplijenjenih predmeta. Bijelić je također potvrdio kako su dosadašnja vještačenja potvrdila kako je upravo Vojislav B. povezan s obje eksplozije.

"Od trenutka prve eksplozije formirana je posebna radna skupina koja je sastavljena od kriminalista ravnateljstva i PU zagrebačke te SOA-e i vojne policije, a ta radna skupina provodi niz radnji, ali i dokazne radnje temeljem suca istrage", dodao je Bijelić.



53-godišnjak je djelovao sam?

Ipak, policija i dalje ne isključuje mogućnost da je u eksplozijama sudjelovalo više osoba. Je li Vojislav B. imao pomoćnike ili ne, trebala bi pokazati daljnja kriminalistička istraga. Ono što je gotovo sigurno, ali još uvijek nije potvrđeno, jest da se vjerojatno ipak nije radilo o terorističkim napadima.

"Pred nama je veliki posao, moramo utvrditi motiv počinitelja i eventualno prisutnost i ulogu nekih drugih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog kaznenog djela", kazao je Bijelić.



A upravo je motiv ovih kaznenih djela i dalje nepoznat. Osumnjičeni se još uvijek nalazi na liječenju, a očekuje se da će ga policija privesti tijekom sljedeća 24 sata. Već dva dana odbija hranu i vodu, a policija ga tek treba službeno ispitati.

Strastveni zaljubljenik u paragliding i ekstremne sportove

O mirnom stanovniku zapadnog dijela glavnog grada ovih smo dana doznali da je rođeni Banjalučanin, da živi sa nevjenčanom suprugom, da se već deset godina bavim ekstremnim sportovima, da se na društvenim mrežama koristi nadimkom "nebeski jahač" i da je na svom Facebook profilu napisao kako obožava avanture svake vrste, uživa u ekstremnim situacijama, kako je sklon svim vrstama rizika i avanturizma i kako nadasve cijeni ljude neograničena duha čije su granice vrlo daleko.



Ozlijeđeni V.B. strastveni je zaljubljenik u paragliding i ekstremne sportove i predsjednik Paragliding kluba "Skyriders" ("Nebeski jahači") iz Gornje Bistre. Tim se sportom bavi već deset godina, a zahvaljujući njemu proputovao je gotovo cijeli svijet

"Obožavam avantre svake vrste! Uživam u ekstremnim sportovima i u ekstremnim situacijama! Volim ugodno, opušteno i posebno društvo sklono šali i zafrkanciji gotovo svake vrste! Nadasve cijenim ljude neograničena duha čije su granice i ljudske i inteligencije vrlo daleko.

Sklon sam svim vrstama rizika i avanturizma obožavam ekstremne sportove i volim ugodno i veselo društvo! Molim ljude koje ne poznam osobno da ne traže moje prijateljstvo na face jer neće biti odobreno! Osim ako su nam interesi i posao identični! Svi ostali koji ne spadaju u tu kategoriju i ne poznamo se molim da me zaobilaze!", piše na Facebooku V.B.



"Ubiti isključivo one koji nose oružje, sve drugo je zločin protiv samoga sebe i prirode" i "Nemoj uraditi nekome nešto što ne bi volio da on uradi tebi!", citati su koje je V.B. izdvojio kao svoje omiljene na Facebooku.

Susjedi o Vojislavu: Bio je povučen i miran


Susjedi Vojislava B. najčešće opisuju kao povučenog i mirnog stanara. Navodno nije zaposlen, a vozi Harley Davidson i bijeli automobil, navodno sličan onome koji je viđen u blizini autobusne stanice neposredno nakon eksplozije. Neki su susjedi spomenuli da je Vojislav bivše vojno lice i da je imao psihičkih problema jer je prije dvije godine pao prilikom paraglidinga i teško se ozlijedio.

Mnogi ga opisuju kao "temperamentnog" muškarca, ali i veseljaka, pa nije ni čudno da je među prijateljima imao nadimak "Car". Napominju kako mu je najveća ljubav upravo paragliding i da je odličan letač.

Mogu li Zagrepčani napokon mirno spavati?

DVIJE eksplozije u tri dana unijele su nemir među Zagrepčane. Stanje u Zagrebu daleko je od idealnog. Iako brojke i postotak kriminaliteta nisu niti približno visoki u odnosu na neke europske metropole, dapače, Zagreb je jedan od najsigurnijih europskih gradova, protekli događaji unijeli su strah među Zagrepčane.

2011. godine u Zagrebu je postavljeno 225 nadzornih kamera na 75 punktova u gradu. Ipak, događaji poput ovakvih eksplozija i dalje se događaju. "Drugog izlaza nema već ćemo s godinama morati pokriti cijeli grad kako bi i sigurnost bila veća", kaže idejni začetnik projekta nadzornih kamera Kraljević osvrćući se na dvije eksplozije koje su se dogodile u tri dana na zapadnom dijelu grada. Iako ima onih koji smatraju da su kamere "napad na privatnost", naglašava da sve to nakon ovakvih i sličnih događaja pada u drugi plan.



Nakon uhićenja u Zagrebu se nije dogodila niti jedna eksplozija ili izvanredna situacija, osim nekoliko lažnih dojava o bombama, što je i očekivano. Građani su postali iznimno oprezni i svjesni da opasnost može vrebati na svakom ćošku. I policija je opreznija - budno se promatra svaka sumnjiva situacija ili predmet na ulicama glavnog grada. Ipak, nakon današnjeg dana, kada je postalo poznato da bombaš više nije na ulici, građani napokon mogu mirnije spavati.

 

Pročitajte više