Građani u ožujku iz banaka povukli 947 milijuna kuna

Foto: Hina

UKUPNI depoziti poslovnih banaka u ožujku su iznosili 242,4 milijarde kuna, pokazuju posljednji podaci Hrvatske narodne banke.

Iako su na godišnjoj razini zabilježili rast za 5,6 milijardi kuna (+2,4%), u odnosu na veljaču ove godine ukupni depoziti poslovnih banaka su niži za 2,8 milijardi kuna (-1,1%) dok su u usporedbi s prosincem prošle godine također zabilježili pad za više od 2 milijarde kuna (-0,8%), navodi se u analizi RBA.

Depozitni novac je u ožujku iznosio je 42,5 milijardi kuna što je 474 milijuna kuna manje u odnosu na veljaču (-1,1%) dok je istovremeno na godišnjoj razini zabilježio snažan rast od 3,4 milijarde kuna (+8,6%). S druge strane snažniji doprinos padu ukupnih depozita došao je od smanjenja ukupnih štednih i oročenih depozita. Oni su uz mjesečni pad od 2,3 milijarde kuna (-1,2%) iznosili potkraj ožujka 199,9 milijardi kuna. S obzirom da u ukupnim depozitima valutni štedni i oročeni depoziti imaju udio od 68% jačanje kune u odnosu na euro na kraju ožujka u odnosu na kraj veljače (od 0,6%) dodatno je doprinosilo padu nominalnog iskaza depozita u kunama.

Pad depozita kućanstava za 947 milijuna kuna

Promatrajući prema sektorima, najveći doprinos relativno snažnom padu ukupnih depozita na mjesečnoj razini došao je od pada depozita kućanstava koji u strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita čine gotovo 84% udjela. Naime, u ožujku su ukupni štedni i oročeni depoziti kućanstava (167,4 mlrd kuna) zabilježili mjesečni pad od 945 milijuna kuna (-0,6%), premda su na godišnjoj razini porasli za 1,7 mlrd kuna (+1,0%). Njihov mjesečni pad prvenstveno je posljedica kontrakcije valutnih štednih i oročenih depozita (koji su mjesečno niži za čak 853 milijuna kuna).

Nadalje, obzirom da je potkraj ožujka započelo blagdansko raspoloženje povodom Uskrsnih blagdana povezanih i uz tjedan dana školskih praznika pad depozita stanovništva moguće je povezati i s nešto većom potrošnjom u tom razdoblju, smatraju analitičari RBA.

Pad i kod pravnih osoba

Istovremeno, snažan doprinos mjesečnom padu depozita u ožujku došao je i od pada depozita nefinancijskih društava. U ožujku su njihovi štedni i oročeni depoziti iznosili 23,9 milijardi kuna što je za 894 milijuna manje nego u prethodnom mjesecu (-3,6%). Na godišnjoj razini su također zabilježili pad za 263 milijuna kuna (-1,1%) dok su u odnosu na prosinac prošle godine veći za 336 milijuna kuna (+1,4%).

Relativno snažan mjesečni pad depozita nefinancijskih društava došao je prvenstveno od smanjenja njihove valutne komponente štednih i oročenih depozita koja je u odnosu na veljaču zabilježila pad od 1 milijardu kuna (-6,2%). Također, razmjerno snažan pad ukupnih štednih i oročenih depozita na mjesečnoj razini podržan je i od strane sektora osiguravajućih društva i mirovinskih fondova. Njihovi ukupni štedni i oročeni depoziti u ožujku su iznosili 3,8 milijardi kuna što je 610 milijuna kuna manje u usporedbi s prethodnim mjesecom (-13,9%). Premda su na godišnjoj razini zabilježili rast od 800 milijuna kuna (27%), u odnosu na prosinac prošle godine niži su za gotovo 500 milijuna kuna (-11,6%), zaključuje se u analizi RBA.

Pročitajte više