Građevina u slobodnom padu: Prepolovljen broj izdanih dozvola za građenje

Foto: Arhiva

U SVIBNJU su nastavljena negativna kretanja u građevinskom sektoru.

Prema podacima DZS-a u spomenutom je mjesecu izdano 438 odobrenja za građenje, što je za visokih 47,7% manje nego u svibnju prošle godine. Od toga na nove zgrade se odnosilo 341 odobrenje, pri čemu je 211 odobrenja bilo za stambene zgrade (-51,5% godišnje), a 61 odobrenje za nestambene zgrade (-38,4% godišnje). Godišnji pad izdanih odobrenja za gradnju stambenih zgrada u ovoj se godini drastično ubrzao.
 
Tijekom prvih pet mjeseci ove godine izdano je tako 29,5% manje odobrenja za građenje nego u istom razdoblju prošle godine. Takva kretanja odražavaju prije svega slabu potražnju za stambenim nekretninama, što je pak rezultat visoke nezaposlenosti i neizvjesnosti te visoke zaduženosti stanovništva. Unatoč tome, značajnija korekcija cijena stanova izostaje.
 
Prema posljednjim raspoloživim podacima DZS-a cijene prodanih novih stanova u prošloj su godini na razini Hrvatske bile u prosjeku manje za 1,7%, pri čemu su cijene prodanih novih stanova u Zagrebu porasle za 1,4% u odnosu na 2011. godinu.
 
Isto tako, konstantan pad od početka 2009. godine bilježi i obujam građevinskih radova. Prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam građevinskih radova u svibnju je bio za 8,6% manje nego u svibnju prošle godine, pri tome su padu pridonijeli isključivo radovi na zgradama.
 
Tijekom ove godine doprinos građevinskog sektora gospodarskom rastu i dalje će biti negativan. Tome najviše pridonose negativna kretanja na tržištu nekretnina, odnosno slaba potražnja za stambenim nekretninama, za koju ne očekujemo zamjetniji oporavak niti u narednim godinama.
 
Potencijal za rast i razvoj građevinskog sektora postoji u projektima koji se mogu financirati sredstvima iz fondova Europske unije koja će biti namijenjena financiranju velikih infrastrukturnih projekata, posebno iz područja prometa i energetike, ali i manjim projektima poput obnove i izgradnje škola, vrtića i sportskih dvorana te certificiranje zgrada.

Pročitajte više