Gradonačelnik Ljubljane u policiji zbog korupcije: Afera se širi i na Hrvatsku?

ZORAN JANKOVIĆ, gradonačelnik Ljubljane, priveden je u policiju na ispitivanje. Janković je u policiji proveo nekoliko sati, nakon čega je pušten na slobodu.

Novinarima nije želio reći ništa osim da su ga u policiji tretirali korektno. Na ispitivanje su privedena i dva sina ljubljanskog gradonačelnika, Jure i Damijan, ali i oni su vrlo brzo pušteni.

Pretražili Jankovićevu vilu

Velika kriminalistička akcija u susjednoj Sloveniji započela je u ranim jutarnjim satima. Slovenski mediji objavili su da je policija pretraživala dvadesetak kuća na području Ljubljane, među kojima je i Jankovićeva vila.

Gradonačelnik Ljubljane na ispitivanju je završio u ranim jutarnjim satima. Do postaje ga je pratila supruga, koja je policijsko vozilo u kojem je Janković odveden na ispitivanje pratila svojim privatnim automobilom.

Šest osoba uhićeno

Prema informacijama koje je objavio slovenski 24ur, uhićeno je ukupno šest osoba. U tu brojku ne spadaju Janković i njegovi sinovi, koji za sada nisu uhićeni, već su samo privedeni na ispitivanje.

Kako doznaje Dnevnik.si među uhićenima su bliski suradnici Zorana Jankovića. Navodno ih se dovodi u vezu s gospodarskim kriminalom "teškim" više milijuna eura, te s pranjem novca. 

Policija je ušla i u zgradu Gradskog poglavarstva Ljubljane. Pretražili su gradonačelnikov ured. Policija za sada novinarima ne želi dati nikakve službene informacije o akciji.


Prema prvim informacijama, razlog za opsežnu policijsku akciju su gospodarski kriminal i korupcija i to vezano uz prodaju zemljišta i gradnju sportskog centra Stožice.

Gradonačelnika Ljubljane navodno se sumnjiči da je uzimao proviziju od privatnih izvođača radova koji su obavljali gradske poslove.

U slučaju izgradnje Stožica, Ljubljana je firmi Grep platila 3,9 milijuna eura. Dio tog novca, oko 400 tisuća eura, završio je na računu Jankovićeve firme KLM.

Nije to, međutim, jedini krimen za kojeg se Janković sumnjiči. Pronevjerio se navodno i novac koji je povučen iz EU fondova, a bilo je i malverzacija oko prodaje zemljišta. Ukupna šteta mogla bi iznositi i desetak milijuna eura.

"Današnje pretrage kuća rezultat su predkaznenog postupka koji traje već godinu i pol, a provodi ga Specijalizirano državno tužiteljstvo Slovenije", kazao je glasnogovornik slovenske policije Drago Menegalija.

Jankovićev sin ima firmu u Zagrebu

Slovenski mediji nagađaju da je Janković imao i partnere u regiji. Ne treba isključiti mogućnost da u istrazi sudjeluje i hrvatska policija.

Jankovićev sin Damijan se, naime, vodi kao odgovorna osoba firme E-gradnja iz Zagreba. Prema podacima iz sudskog registra, radi se o firmi koja raspolaže temeljnim kapitalom od 12.589.400 kuna. Osnovana je s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna.

Biografija Zorana Jankovića

A tko je zapravo Zoran Janković? Uspješni poslovni čovjek koji je godinama bio na čelu Mercatora. Uklonjen je s tog mjesta 2005. godine, za što krivi aktualnog premijera Janeza Janšu. Potom je premoćno pobijedio na izborima za gradonačelnika, a na parlamentarnim izborima 2011. godine, s Pozitivnom Slovenijom osvaja relativnu većinu.


"Hvala vam svima koji ste izašli na izbore, svima vama koji ste nam dali glas, to je znak da će Slovenija ići naprijed, da želimo drugačiju Sloveniju", poručio je tada Janković.

No, nije išla naprijed u smjeru koji je on zacrtao, jer većinu nije uspio sastaviti. U tome je bio uspješniji čelnik desnog centra Janša, kojeg se pak sumnjičilo u aferi Patria.

Janković se i ranije znao naći na meti javnosti zbog svojeg bogatstva, pa je morao objašnjavati vrijednost imovine i vlasništvo nad kućama u kojima mu žive sinovi.

Je li Janković jedan od najpoštenijih ljudi u Sloveniji kako su ga branili njegovi zastupnici ili ipak ne kako sugeriraju ozbiljne optužbe, utvrdit će pravosudni rasplet ove priče koja je potresla susjednu državu.

Pročitajte više